torsdag 29 september 2011

Klassiska kanelbullar



Du behöver...

225 gram vatten
550 gram vetemjöl special
90 gram socker
75 gram smör
1 äggula
5 gram havssalt
6 gram kardemumma grovt mald
12 gram torrjäst

Kanelfyllning
100 gram smör
90 gram råsocker
6 gram kanel

Toppning
ägg till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 210 grader.

1. Väg upp alla ingredienser i deggrytan utom vattnet.
2. Tillsätt vattnet och kör degen i en köksassistent på långsam fart med en degkrok i cirka fem minuter. Efter fem minuter öka farten på köksassistenten och kör degen cirka 10 minuter till.
3. När degen är körd i cirka 15 minuter, ta en bit av degen och dra ut den försiktigt så tunn som en nylonstrumpa. Är den körd tillräckligt länge så ska inte degen spricka när du gör detta och gör den det är den inte färdig. Kör den då ett tag till och gör om processen tills att det går.
4. Runddriv degen och låt den vila under tiden du gör fyllningen.

Kanelfyllning

5. Väg upp alla ingredienserna i deggrytan och kör ihop med en vinge tills fyllningen är ordentligt blandad och fluffig.
6. Kavla ut vetedegen till en rektangel som är cirka 3 mm tjock.
7. Bred ut kanelfyllningen över hela rektangeln.
8. Rulla ihop rektangeln till en rulle och kubba cirka 2 cm breda bullar, de ska väga cirka 80 gram styck och lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa cirka 1 1/2 timme.

Toppning

10. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och baka av i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.







torsdag 22 september 2011

Kladdkaka med fudgeglasyr

Cirka 10 portioner

Ingredienser

2 ägg
3 dl socker
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Fudgeglasyr:
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och häll i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan i dem och rör till en jämn smeten. Häll kladdkakesmeten i en smörad och bröad form och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut den och låt svalna.

Fudgeglasyr:
Fortsätt med glasyren. Blanda vispgrädde, socker, sirap och chokladen bruten i mindre bitar i en liten kastrull. Låt koka upp och sedan puttra sakta i några minuter. Dra kastrullen från värmen och blanda ner smöret. Låt svalna lite och häll sedan glasyren över kakan i formen. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 3 timmar.
Servera gärna med vispad grädde.

onsdag 21 september 2011

Cream cheese lime frosting


Du behöver...

Räcker till en morotsrulltårta

60 gram smör
100 gram philadelphiaost
240 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal och saft av en lime


1. Väg och mät upp alla ingredienser och kör ihop dem i en köksassistent med vinge till en jämn och krämig frosting. 


måndag 19 september 2011

Krabbelurer

CIRKA 16 ST

INGREDIENSER

2 ägg
1 1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta sedan ner dem i äggsmeten. Tillsätt mjölken och blanda till en jämn smet.
Värm upp en stekpanna på medelvärme och klicka i smör. Klicka sedan ut små kakor och stek gyllenbruna på båda sidor.
Sikta på florsocker eller strö på socker till servering.

Servera med ett glas mjölk till, ungarna älskar det!

söndag 18 september 2011

Smulpaj med äpplen

Cirka 4-6 portioner
Ingredienser

4-5 äpplen
1 msk kanel
1/2 dl vit sirap
150 g smör
3 dl havregryn
3 dl mjöl
3 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader.


Gör så här:
Börja med att skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i bitar och lägg dem i en pajform.
Häll kanelen över äpplena i pajformen och blanda väl, ringla sirapen över kaneläpplena.


Ta fram en bunke och blanda havregryn, mjöl och socker. Vispa smöret krämigt och blanda sedan i de torra ingredienserna tills att det blir en smuldeg.



Smula sedan smuldegen över äpplena och grädda den i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills att smuldegen fått fin färg.

Servera äppelpajen med gammaldags vaniljsås

onsdag 14 september 2011

Hanoffeepaj



Ingredienser:


100 g smör
200 g digestivekex
1 burk kondenserad mjölk
500 g färska hallon
2 1/2 dl vispad grädde
25 g riven mörk choklad


Gör så här:


Ta bort pappret på burken med kondenserad mjölk och ställ den i en stor gryta. 
Häll på vatten och se till att den täcks helt. Låt koka i minst 3 timmar i sin egen burk. 
Det är väldigt viktigt att hela tiden fylla på vatten så att burken är täckt, annars kan det sprängas och då får man skrapa kola i hela köket. 
Smält smöret och krossa digestivekexen, blanda samman och tryck ut i en form.
När den kondenserade mjölken kokat färdigt, ju längre den kokar desto segare kola, så kyler du den under kallt vatten. 
Öppna sedan burken och bred kolan på botten av digestivekex. 
Häll på hallonen. 
Vispa grädden och bred den över. Dekorera med riven choklad. 


Tips!


Det går också alldeles utmärkt att göra Banoffeepaj, byt bara ut hallonen mot 3-4 skivade bananer, lika mumsig!

onsdag 7 september 2011

Äppelpajmuffins

Cirka 18 st

Ingredienser

Muffins:
3 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
2 stora äpplen
25 g smör
2 msk socker
1 msk malen kanel

Smuldeg:
75 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten.

Fyllning:
Kärna ur och skär äpplena i klyftor eller bitar.
Stek äpplena ett par minuter i en het stekpanna med smör, socker och kanel. Låt svalna.
Äpplen stekta med smör, socker och kanel.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Blanda äpplena med smeten och fyll formarna till 2/3.

Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och socker i en bunke så det blir en smuldeg.


Smuldeg. 
Strö lite av smuldegen på varje muffins.   
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna något eller ät dom varma med gammaldags vaniljsås.

torsdag 1 september 2011

Chocolate swirl cupcakes


Cirka 24 st
Ingredienser

5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
225 g mjukt smör
4 3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 ägg
2 dl mjölk
200 g mörk choklad
100 g vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader.


Viktigt! är att ALLA ingredienser är rumsvarma,
annars skär sig smeten.

Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smöret krämigt. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna ihop med sockret,
vispa ljust och pösigt ( ca 5 min).
Tillsätt sedan äggen, ett i taget under fortsatt vispning. Sikta ner mjölblandningen lite i taget, varva med mjölken. Rör till en jämn och fin cupcakesmet. Dela upp cupcakesmeten i två skålar, lika mycket i varje.


Vit & mörk cupcakesmet.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Rör ner i cupcakesmeten, vit choklad i den ena skålen och mörk choklad i den andra.

Börja med ljus cupcakesmet.
Fortsätt med mörk cupcakesmet och gör likadant tills att formarna är fyllda till cirka 2/3 delar.
Ta en kniv och rör om så det blir ett "swirl" mönster
men va försiktig med kniven så du inte gör hål i formarna.
Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.
Cupcakesen är goda precis som dom är,
 men kan med fördel ha en god frosting på t ex Nutellafrosting.