torsdag 29 september 2011

Klassiska kanelbullar



Du behöver...

225 gram vatten
550 gram vetemjöl special
90 gram socker
75 gram smör
1 äggula
5 gram havssalt
6 gram kardemumma grovt mald
12 gram torrjäst

Kanelfyllning
100 gram smör
90 gram råsocker
6 gram kanel

Toppning
ägg till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 210 grader.

1. Väg upp alla ingredienser i deggrytan utom vattnet.
2. Tillsätt vattnet och kör degen i en köksassistent på långsam fart med en degkrok i cirka fem minuter. Efter fem minuter öka farten på köksassistenten och kör degen cirka 10 minuter till.
3. När degen är körd i cirka 15 minuter, ta en bit av degen och dra ut den försiktigt så tunn som en nylonstrumpa. Är den körd tillräckligt länge så ska inte degen spricka när du gör detta och gör den det är den inte färdig. Kör den då ett tag till och gör om processen tills att det går.
4. Runddriv degen och låt den vila under tiden du gör fyllningen.

Kanelfyllning

5. Väg upp alla ingredienserna i deggrytan och kör ihop med en vinge tills fyllningen är ordentligt blandad och fluffig.
6. Kavla ut vetedegen till en rektangel som är cirka 3 mm tjock.
7. Bred ut kanelfyllningen över hela rektangeln.
8. Rulla ihop rektangeln till en rulle och kubba cirka 2 cm breda bullar, de ska väga cirka 80 gram styck och lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa cirka 1 1/2 timme.

Toppning

10. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och baka av i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar