fredag 13 januari 2012

Vaniljcupcakes med ahlgrens bilar fluff


Du behöver...

Cirka 24 vaniljcupcakes
5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
225 g mjukt smör
4 3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 ägg
2 dl mjölk

Ahlgrens bilar fluff
6 dl vispgrädde
120 g ahlgrens bilar

en skvätt röd hushållsfärg

Dekorering
strössel

några ahlgrens bilar

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.


Vaniljcupcakes

1. Viktigt! är att ALLA ingredienser är rumsvarma, annars skär sig smeten.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. 
3. Vispa smöret krämigt. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna ihop med sockret, 
vispa ljust och pösigt ( ca 5 min).
4. Tillsätt sedan äggen, ett i taget under fortsatt vispning.
5. Sikta ner mjölblandningen lite i taget, varva med mjölken. Rör till en jämn och fin cupcakesmet.

6. Lägg formar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dom. 
7. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.

Ahlgrens bilar fluff

8. Klipp gärna bilarna i mindre bitar, de går då fortare när man smälter dom.
9. Värm grädden försiktigt och blanda ner bilarna, låt smälta på svag värme det får nämligen absolut inte koka.
10. Låt blandningen bli helt kall i kylskåpet, gärna över natten.
11. Tillsätt en skvätt röd hushållsfärg för att få ahlgrens bilar fluffet rosa.
12. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens. Späd med mer grädde om den är för tjock.

Dekorering

13. Fyll en spritspåse med ahlgrens bilar fluffet och spritsa på vaniljcupcakesen och dekorera dem med några ahlgrens bilar och strössel.




15 kommentarer:

  1. Gjorde succé på fikabordet!

    SvaraRadera
  2. Åh! Mitt fluff blev helt misslyckat! :( Kan det bero på att jag hade laktosfri grädde?

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tror att du har vin på den

      Radera
  3. Det kan det bero på men vågar inte säga säkert. En annan hypotes är att grädden blivit för varm när du smält ahlgrens bilarna, den får absolut inte koka. Sen skall den helst stå över natten i kylskåpet då blir den som bäst. Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Hej Linda-Marie!
    Detta låter ju fantastiskt gott!!! Tror du att jag kan byta ut vispgrädden mot "alpro soya airy & cremy"?
    Tacksam för svar!
    Mvh Ev-Lo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ev-Lo!

      Vågar inte svara på det för jag har aldrig gjort det själv, men prova så får du se, berätta gärna hur det gick.

      MVH Linda-Marie

      Radera
    2. Hej igen, Linda-Marie :)

      Jag gjorde hela köret helt mjölkfritt, och det blev SUPERGOTT!!!! Mina blev dock inte lika fina som dina, men smaken va vekligen där.
      Tusen tack för ditt goda recept!

      Mvh Eva-Lotta

      Radera
    3. Oh vad roligt att höra och bra att veta om man vill göra dem mjölkfria :-)

      Radera
  5. hej.... <3
    jag har bakat dessa.... bilarfluff har stått i kylen över natten.... super goda o fina... Tack för receptet...

    MVH Athra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara roligt och dela med sig av godsakerna :-)

      Radera
  6. Kan man frysa fluffet och använda en annan gång om det blir över?
    /Johanna

    SvaraRadera
  7. Kan man frysa fluffet och använda en annan gång om det blir över?
    /Johanna

    SvaraRadera
  8. Dessa blev en stor succé på min dotters dop! Supergoda! Tusen tack för ett jättebra recept! :-)

    SvaraRadera
  9. Blir det 24 normalstora cupcakes? Eller mini.. det är bara 12 i en vanlig plåt?

    SvaraRadera