söndag 29 april 2012

Mini-cupcakes med hallon och kola

CIRKA 50 ST

INGREDIENSER

VANILJCUPCAKES:
5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
225 g mjukt smör
4 3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 ägg
2 dl mjölk
Kola av den kondenserade mjölken
och krossade frysta hallon.

SMAKSÄTTNING:
1 burk kondenserad mjölk
2 dl frysta hallon

FUDGEFLUFF:

6 dl vispgrädde
120 g vaniljfudge

DEKORERING:
kolaströssel
vaniljfudge

GÖR SÅ HÄR:
Koka den kondenserade mjölken i en kastrull fylld med vatten i cirka 2-3 timmar, viktig är att konservburken är täckt med vatten under hela koket. Låt konservburken ligga kvar i kastrullen när den kokat färdigt och skölj den med kallt vatten så att den svalnar och låt stå så ett tag.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

Viktigt! är att ALLA ingredienser är rumsvarma, 
annars skär sig smeten.

GÖR SÅ HÄR:
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smöret krämigt. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna ihop med sockret,
vispa ljust och pösigt ( ca 5 min).
Tillsätt sedan äggen, ett i taget under fortsatt vispning.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget, varva med mjölken. Rör till en jämn och fin cupcakesmet.

Tillsätt kolan som du kokade och som svalnat ordentligt i cupcakesmeten med hallonen. 
Krossa gärna hallonen lite när dom är frysta, på så sätt får du bättre fördelning i mini-cupcakesen och det blir inte så stora bitar av hallonen i mini-cupcaksen.

Lägg formar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dom. 
Grädda mini-cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter och låt dom svalna helt i muffinsplåten.
FUDGEFLUFF:
Skär gärna vaniljfudgen i mindre bitar, de går då fortare när man smälter dom.
Värm grädden försiktigt och blanda ner vaniljfudgen, låt smälta på svag värme det får nämligen absolut inte koka.
Låt blandningen bli helt kall i kylskåpet. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens. Späd med mer grädde om den är för tjock.


DEKORERING:
Spritsa varje mini-cupcake med fudgefluffen och strö lite kolaströssel och toppa den med en vaniljfudge som du delat i lite mindre bitar.

Fudgefluff

RÄCKER TILL 1 TÅRTA ELLER 50 ST MINI-CUPCAKES

INGREDIENSER

6 dl vispgrädde
120 g vaniljfudge

GÖR SÅ HÄR:
Skär gärna vaniljfudgen i mindre bitar, de går då fortare när man smälter dom.
Värm grädden försiktigt och blanda ner vaniljfudgen, låt smälta på svag värme det får nämligen absolut inte koka.
Låt blandningen bli helt kall i kylskåpet. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens. Späd med mer grädde om den är för tjock.

fredag 6 april 2012

Påskbakelse

12 ST

INGREDIENSER

RULLTÅRTA:
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

FYLLNING:
2 dl nutella
1 dl vispgrädde

VIT CHOKLADFROSTING:
100 g vit choklad
150 g mjukt smör
150 g philadelphiaost
250 g florsocker

DEKORATION:
12 st konserverade persikohalvor
strössel

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:


Gör rulltårtan enligt basreceptet. 
FYLLNING:
Ta fram en skål och mät upp nutella och vispgrädde. Vispa ihop till en krämig fyllning och bred den över rulltårtan.


Rulla ihop rulltårtan försiktigt och klä den i bakplåtspapper och lägg in den i frysen under tiden du gör frostingen. Det går mycket lättare att skära fina bitar av rulltårtan om den är något fryst.

VIT CHOKLADFROSTING:
Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
Väg upp florsocker och tillsätt det tillsammans med philadelphiaosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.

Ta upp rulltårtan från frysen och skär den i 12 bitar.

DEKORATION:
Ta fram en skål och häll valfritt strössel i den. Jag har använt mig av Dr. Oetkers Nonpareille.
Ta lite av den vita chokladfrostingen och bred ett tunt lager med en smörkniv på kanten av rulltårtan så att strösslet fäster ordentligt. Doppa sedan kanterna på rulltårtan i strösslet i skålen så att det täcker ordentligt.

Placera dem sedan på ett serveringsfat.
Spritsa på frostingen på bakelserna.
Lägg sist en persika på varje bakelse.
GLAD PÅSK!

Vit chokladfrosting

RÄCKER TILL 12 ST FARSDAGSBAKELSER
ELLER 12 ST PÅSKBAKELSER

INGREDIENSER

100 g vit choklad
150 g mjukt smör
150 g philadelphiaost
250 g florsocker

GÖR SÅ HÄR:
Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
Väg upp florsocker och tillsätt det tillsammans med philadelphiaosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.
Denna underbart goda frosting kan du använda till tårtor, cupcakes eller mina påskbakelser.

tisdag 3 april 2012

Rulltårta basrecept



Du behöver...

1 Rulltårta
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Ta fram en långpanna och klä den med bakplåtspapper. 
2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt i cirka 5 minuter. 
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner dem i äggsmeten och blanda ihop med luftiga tag.
4. Häll smeten i långpannan och grädda den i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Håll koll på den för den bränns väldigt lätt.
5. Bred över valfri fyllning på rulltårtan och rulla försiktigt ihop den.



söndag 1 april 2012

Påskcupcakes

CIRKA 16 ST

INGREDIENSER

NOUGATCUPCAKES:
150 g smör
2 dl socker
1/2 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl gräddfil
75 g nougat

NUTELLAFROSTING:
1 1/2 dl nutella
8 dl florsocker
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
300 g philadelphiaost
Rivet skal av 1 apelsin.
2 msk pressad apelsinsaft 

DEKORERING:
vit choklad
påskägg
skumkycklingar

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Vispa smör, socker och muscovadosocker vitt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt i mellan varje ägg. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd sedan ner dom i smeten. Tillsätt sist gräddfilen och nougaten som är delad i små bitar och blanda med luftiga tag.

Lägg pappersformar i en muffinsplåt
och fyll dem med 2/3 delar smet.
Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

NUTELLAFROSTING:
Rör ihop nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker, philadelphiaost och rivet apelsinskal. Tillsätt pressad apelsinsaft och vispa frostingen riktigt len och krämig.

Spritsa cupcakesen med nutellafrostingen.

DEKORERING:
Hyvla vit choklad och lägg det som ett fågelbo på nutellafrostingen. Placera skumkycklingen och påskäggen på fågelboet, servera och njut!