onsdag 26 juni 2013

Caramel shortcake



Du behöver...

Botten
125 gram mjukt smör
240 gram vetemjöl
45 gram socker

Kola
175 gram smör
180 gram socker
3 dl grädde
1/2 dl sirap

Topping
200 gram Lindt a touch of sea salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Botten

1. Väg upp mjukt smör, vetemjöl och socker i en skål och knåda ihop ingredienserna väl.
2. Tryck ut degen i en form som är 20x30 cm i ett jämnt lager på botten.
3. Baka av botten i cirka 20 minuter, ta sedan ut den och låt den svalna helt.

Kola

4. Väg upp alla ingredienserna och lägg dem i en kastrull.
5. Koka upp kolan och låt den sedan småkoka i cirka 45 minuter.
6. Gör ett kulprov, kolan skall vara ganska lös men du skall kunna göra en kula.
7. Häll den färdiga kolan över kakbottnen i ett jämnt lager och ställ in formen i kylen tills att kolan stelnat och är helt kall.

Topping

8. Smält chokladen över ett vattenbad och häll den sedan över kolan i formen och bred ut den jämt över.
9. Ställ in formen i kylen igen och låt allt stelna ordentligt innan du tar ut den och skär kakan i rutor.






torsdag 20 juni 2013

Cream cheese lemon frosting



Du behöver...

Räcker till en lakritskladdkaka
60 gram mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en citron och lite av saften.
150 gram philadelphiaost
En skvätt gul hushållsfärg.

1. Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt.
2. Häll i florsocker, vaniljsocker, skal av en citron plus lite av saften och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting.
3. Skvätt i några droppar gul hushållsfärg i frostingen och rör runt tills att du får en gul färg som du gillar på frostingen.

Lakritskladdkaka med cream cheese lemon frosting



Du behöver...

150 gram smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
3 msk lakritspulver
2 ägg

Cream cheese lemon frosting
60 gram mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en citron och lite av saften.
150 gram philadelphiaost
En skvätt gul hushållsfärg.

Dekorering
Fox kolor

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Måtta upp alla torra ingredienser i en skål och blanda väl.
3. Knäck äggen och rör i dem tillsammans med det avsvalnade smöret i de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet.
4. Smöra och bröa en form, gärna en med löstagbar kant och häll i smeten.
5. Grädda kladdkakan i 15-20 minuter, ta ut den och låt den svalna helt.

Cream cheese lemon frosting

6. Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt.
7. Häll i florsocker, vaniljsocker, skal av en citron plus lite av saften och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting.
8. Skvätt i några droppar gul hushållsfärg i frostingen och rör runt tills att du får en gul färg som du gillar på frostingen.

Dekorering

9. Bred ut frostingen över kladdkakan i ett jämnt lager.
10. Kilpp sönder några fox kolor och strö dem över kladdkakan.








tisdag 4 juni 2013

Tigerrulltårtsbakelse



Du behöver...

Cirka 12 bakelser
3 ägg
100 gram socker
75 gram mjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
2 dl nutella
1 dl grädde
250 gram färska jordgubbar

Skumbananfluff
3 dl grädde
60 gram skumbananer

Dekorering
12 st skumbananer
12 st Dr.Oetker junglefigurer
Dr.Oetker jungle mix strössel

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg och socker i cirka 3 minuter.
2. Blanda mjöl och bakpulver noga i en skål och sikta ner det tillsammans med äggsmeten med luftiga tag.
3. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och pensla bakplåtspappret med smör.
4. Klicka ut hälften av smeten på bakplåtspappret.
5. Tillsätt kakao och vaniljsocker i smeten som är kvar och blanda ordentligt med luftiga tag.
6. Klicka ut smeten mellan den andra smeten och ta en sked och dra ut smeten så det blir ett tigermönster.
7. Baka av i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter.
8. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret som kakan har bakats på med lite kallt vatten och drag bort pappret. Låt kakan svalna.

Fyllning

9. Måtta upp nutella och grädde i en skål och vispa fluffigt med en elvisp.
10. Skölj och rensa jordgubbarna och hacka dem i mindre bitar.
11. Bred ut ett jämnt lager med nutellasmeten över kakan och strö över jordgubbar i ett jämnt lager.
12. Rulla ihop kakan till en rulle och lägg den i frysen en stund så att den stelnar. Det blir mycket lättare att skära fina bitar av den när den är halvfrusen.

Skumbananfluff

13. Klipp gärna skumbananerna i mindre bitar, de går då fortare när man smälter dem.
14. Värm grädden försiktigt och blanda ner skumbananerna, låt smälta på svag värme det får absolut inte koka.
15. Låt blandningen bli helt kall i kylskåpet, gärna över natten.
16. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens. Späd med mer grädde om den är för tjock.

Dekorering

17. Ta upp rulltårtan ur frysen och skär den i 12 jämna bitar.
18. Spritsa varje rulltårtsbit med skumbananfluffet.
19. Dekorera med en skumbanan och en junglefigur och lite strössel.













Skumbananfluff



Du behöver...

Räcker till 12 st tigerrulltårtsbakelser
3 dl grädde
60 gram skumbananer

1. Klipp gärna skumbananerna i mindre bitar, de går då fortare när man smälter dom.
2. Värm grädden försiktigt och blanda ner skumbananerna, låt smälta på svag värme det får nämligen absolut inte koka.
3. Låt blandningen bli helt kall i kylskåpet, gärna över natten.
4. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens. Späd med mer grädde om den är för tjock.