fredag 30 december 2011

Adventsbullar

CIRKA 30 ST

INGREDIENSER

100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
2 1/2 dl kesella 10%
2 1/2 dl socker
1 msk kardemumma
1/2 tsk salt
1,5 l vetemjöl special

VANILJKRÄM:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g smör

KRYDDSMÖR:
100 g smör
1 tsk stött kardemumma
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker


GARNERING:
florsocker

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret i en gryta ihop med saffran. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och blanda ut den lite med mjölkblandningen.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, stött kardemumma, salt och nästan allt mjöl.
Blanda tills degen blir blank och släpper från kanterna på skålen.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter.

VANILJKRÄM:
Koka upp mjölk med en urskrapad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka. När blandningen tjocknat ordentligt häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Fortsätt tills krämen är slät. Kyl krämen i kylskåp.




KRYDDSMÖR: 
Vispa smöret krämigt och tillsätt stött kardemumma, socker och vaniljsocker. Blanda ihop väl, ställ åt sidan.

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig för att dela den i två delar.
Kavla ut degen till en rektangel och bred ut kryddsmöret. Bred även över vaniljkrämen och rulla den sedan till en rulle och skär rullen i cirka 2-3 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsform som är klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra degen och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter.


Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna i plåten. Sikta lite florsocker på dem innan servering och bryt i sär bullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar