tisdag 30 augusti 2011

Vaniljkräm


Du behöver...

Cirka 4 portioner

1 vaniljstång
5 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g smör

1. Koka upp mjölk med en urskrapad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket.
2. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt i en skål. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka.
4. När blandningen tjocknat ordentligt häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Fortsätt tills krämen är slät. Kyl krämen i kylskåp.

Tips!
Hemmagjord vaniljkräm är underbart gott och lätt om man bara håller ögonen öppna.
Det svåraste momentet är nämligen när man ska sjuda krämen så att den reder.
När krämen tjocknat måste man snabbt hälla över den i en kall skål.
Plasta sedan in skålen om den ska förvaras i kyl, så att den inte får kylskåpssmak och så får den lätt en "hinna" på toppen om man inte plastar in den.
Den här vaniljkrämen använder jag alltid till mina tårtor och bullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar