söndag 18 december 2011

Mjuk pepparkaka med frosting och granatäpple

1 KAKA

INGREDIENSER

6 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 påse pepparkakskryddor
2 dl gräddfil
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 nypa salt

CREAM CHEESE LIME FROSTING:

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

DEKORERING:
florsocker
granatäpple

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER

GÖR SÅ HÄR:


Receptet är anpassat till den här formen.
Till en vanlig sockerkaksform halvera receptet.

Hemligheten med att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och socker riktigt, riktigt pösigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli väldigt kompakt och gummigaktig i konsistensen, utan man ska försiktigt sikta och vända ner den i smeten.

Så börja med att vispa ägg, socker och vaniljsocker i cirka 5 minuter.
Smält sedan smöret ihop med pepparkakskryddan och blanda ner den ihop med gräddfilen i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål väl och sikta sedan ner det i smeten, rör runt med luftiga tag med en slickepott tills smeten blandats väl men överarbeta inte smeten.


Smörj formen med smör. Lättast att få ut smöret jämnt i formen i alla konturer är att använda en pensel. Sikta sedan i idealmjöl på så sätt syns alla konturer bättre när kakan är färdig än om du hade använt dig av vanligt ströbröd.


Fyll formen med smeten och dra upp smeten på kanterna som på bilden ovan. På så vis gräddar inte kakan över och du får en slät och fin botten på kakan.Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter men prova med provsticka, den skall vara torr i mitten. Stjälp upp på ett serveringsfat och låt svalna.

CREAM CHEESE LIME FROSTING:
Ta fram smöret och lägg det i en skål och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, skal av 1 lime och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting. 
Fyll en sprits med frostingen och garnera din kaka med den.
Sikta lite florsocker på kakan för att förstärka konturerna och sist skär itu granatäpplet, ta ur kärnorna och strö dem över kakan.

Underbart god mjuk pepparkaka med 
syrlig frosting och granatäpple,
smakerna gifter sig underbart ihop.

4 kommentarer:

  1. Hej!

    Vilken jättefin blogg du har! Hittade den i julas och tycker den är toppen! Jag gillar verkligen kakan här ovanför och skulle gärna vilja ha tag på en likadan form, vet du var man kan få tag på en sådan? Hade varit en perfekt födelsedagspresent att önska sig!

    SvaraRadera
  2. Ohh! tack så mycket. Jag var inne på bagaren och kockens hemsida och kollade, men dom hade inte just den formen nu men dom har den säkert när det är säsong. Min har jag köpt på Hjärterum i Borås http://www.hjarterum.net/ eller så kolla in på http://www.bagarenochkocken.se/shop/

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset, ska kolla, om den inte finns nu så kommer den kanske till höst/jul igen. Kommer att fortsätta att kolla in din blogg, den är verkligen fin!

    SvaraRadera