söndag 27 november 2011

Pepparkakscheesecake


Ingredienser:

Kexbotten:
35 st pepparkakor
100 g smör

Fyllning:
800 g philadelphiaost
2 1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
4 ägg
10 st pepparkakor

Glasyr:
100 g philadelphiaost
1 dl florsocker

Dekoration:
Några pepparkakor


Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

Kexbotten:
Mixa pepparkakorna i en matberedare. Smält smöret. Blanda ingredienserna och tryck ut degen i botten på en springform. Ställ in i kylen under tiden du gör fyllningen.


Fyllning:
Rör ihop philadelphiaosten med sockret.
Blanda i mjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Häll i hälften av smeten och grädda cheesecaken i ett vattenbad i cirka 20 minuter så att ytan stelnar något.


Täck botten av springformen med aluminiumfolie och ställ formen i en ugnsform.
Häll i vatten i ugnsformen så att det kommer cirka 2-3 cm upp på springformens kant.
Detta sätt att baka gör att kakan gräddas långsammare och mildare och den blir fantastiskt god och saftig.
Ta ut formen ur vattenbadet och ställ formen på en bakduk och placera försiktigt ut 10 stycken pepparkakor på ytan. Häll på resten av fyllningen och ställ in formen i ugnen i vattenbadet och grädda ytterligare 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.


Låt kakan svalna. Ställ i den i kylskåp och låt den stå över natten så att den sätter dig.

Glasyr:
Blanda ihop ingredienserna och bred glasyren över kakan. Ta en pepparkaksform och tryck den på kakan så det blir små hjärtanformer på glasyren. Placera sist ut några pepparkakor som dekoration.

Servera pepparkakscheesecaken!

9 kommentarer:

  1. mmm, jag har inte gjort cheesecake på länge. Men ååh, vad min lista på saker jag vill baka är lång. och därtill har jag ingen aning om vad jag ska göra för julgodis etc.

    SvaraRadera
  2. Spännande recept, måste baka denna kaka till jul.

    SvaraRadera
  3. Den är fantastiskt god Karin så det tycker jag att du skall göra.
    Rebecca det kommer lite godisrecept! framöver också ;-)

    SvaraRadera
  4. Vad ska ugnen vara på? :)

    SvaraRadera
  5. Jag kör på 175 grader i varmluftsugn.
    Står i receptet under bilden med pepparkakorna. =)

    SvaraRadera
  6. Kan denna frysas?

    SvaraRadera
  7. Det går men jag rekommenderar det inte.

    SvaraRadera
  8. Jag har idag bjudit mina arbetskamrater på denna goda kaka. Blev uppskattad

    SvaraRadera
  9. Hej! Vad är det för grad om det inte är en varmluftsugn?

    SvaraRadera