lördag 5 november 2011

Pumpacheesecake med kanderade pumpafrön


Ingredienser:


Ingefära och pecanpajskal:
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk farinsocker
1 krm salt
1 dl pecannötter
1 tsk mald ingefära
100 g kallt smör
1 msk kallt vatten


Pumpacheesecakesmet:
2 1/2 dl pumpapuré
1 1/2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm salt
600 g philadelphiaost
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 msk majsstärkelse
4 st ägg


Topping:
5 dl grädde
1 dl socker


Kanderade pumpafrön:
1 dl pumpafrön
1 st äggvita
1 nypa salt
2 msk socker
1 krm malen kanel


Sätt ugnen på 175 grader.


Gör så här:


Ingefära och pecanpajskal:
Smörj en springform på 24 cm i diameter med smör. Mät upp vetemjöl, farinsocker, salt, pecannötter och ingefära och häll i ingredienserna i en matberedare. Mixa tills pecannötterna är finmalda. Tillsätt kallt smör och kallt vatten och mixa tills degen klumpar sig.
Tryck ut degen jämnt i springformen och grädda pajskalet i cirka 25-30 minuter.


Låt pajskalet svalna!
Sänk värmen på ugnen till 150 grader.


Pumpacheesecakesmet:
Blanda i pumpapuré, grädde, vaniljsocker, malen kanel, mald ingefära och salt i en skål och rör samman ordentligt. Ställ åt sidan.
Vispa philadelphiaosten krämig och tillsätt socker och farinsocker och rör samman.
Häll i pumpablandningen och blanda väl. Tillsätt majsstärkelse och rör tills att det blandats i ordentligt. Det går bra att använda en elvisp, men när du till sist skall tillsätta äggen ett i taget så rör i äggen försiktigt för använder du elvisp när du rör i äggen så kommer kakans yta spricka i ugnen. Så knäck i äggen ett i taget och blanda ordentlig efter varje ägg. Häll i smeten i springformen över det helt avsvalnande pajskalet och grädda pumpacheesecaken i mitten utav ugnen i cirka 60-80 minuter.


Låt pumpacheesecaken stå i kylskåpet över natten så att den hinner att
  "sätta sig", då smakar den som godast.
Topping:
Vispa grädde och tillsätt sockret lite i taget under tiden du vispar. Vispa tills styva toppar bildas. Garnera pumpacheesecaken med sockergrädden. Bred ut ett lager sockergrädde över pumpacheesecaken och spritsa sedan dekorativa toppar på den.
Kanderade pumpafrön:
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Vispa äggvitan till skum. Placera pumpafröna i en annan skål och blanda i äggviteskummet tills att det precis täcker pumpafröna. Hela äggvitan kommer inte att gå åt. Tillsätt salt, socker och kanel och blanda väl. Sprid ut fröna på bakplåtspappret.


Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda pumpafröna i mitten utav ugnen i cirka 15-20 minuter eller tills de har torkat och fått färg. Låt svalna på galler.


Garnering:
Jag bröt de kanderade pumpafröna i stora bitar och placerade en stor bit i varje spritsad topp. Sedan tog jag några och krossade i min hand och strödde dem över pumpacheesecaken. Se till att göra detta precis innan du serverar kakan så att de kanderade pumpafröna håller sig krispiga.


Detta är en underbart god dessert som man absolut kan äta när som helst, men extra rolig  att ställa fram på bordet runt HALLOWEEN!


Hoppas att det smakar =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar