lördag 26 november 2011

Mjukt pepparkakshus

1 pepparkakshus
Ingredienser

Mjuk pepparkaka:
250 g smör
2 ägg
5 dl farinsocker
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
rivet skal av 1 apelsin
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:



Smörj och bröa en form på minst 1,7 liter.
Smält smöret. Rör ihop ägg och farinsocker.
Ta fram en bunke och blanda mjöl, salt, bakpulver och kryddor väl och rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.
Tillsätt sist det rivna apelsinskalet och mjölken. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 20 minuter.
Känn med provsticka att kakan är torr i mitten och täck eventuellt med folie de sista 20 minuterna så att kakan inte blir för mörk.
Låt kakan svalna helt i formen innan den stjälps upp på ett fat.






4 kommentarer:

  1. Vilken fin form. Och huset är fint när det har så mycke detaljer. Fast de trditionella pepparkakshusen med godis på ha ju fortfarande sin speciella juliga charm.

    SvaraRadera
  2. Absolut har de det och vi kommer göra ett traditionellt här hemma också. Loveli ser fram emot att få "äta" dekorationen. =)

    SvaraRadera
  3. Vad häftigt! Hittade hit via söta saker. Vart köper man en sån form? Det var ju en superball idé!
    Vill tipsa om det på min blogg. Länkar hit då:)

    SvaraRadera
  4. Tack! Ja det är ett roligt alternativ till det traditionella pepparkakshuset.
    Jag har köpt min form hos min syster som har Hjärterum i Borås.(http://www.hjarterum.net/)
    Gå in och kolla där vettja!

    Kram

    SvaraRadera