torsdag 11 augusti 2011

Schwarzwaldtårta med blåbärsgrädde

Cirka 10 portioner
Ingredienser

6 st äggvitor
1 dl socker
100 g hasselnötter
300 g mörk choklad
12 dl grädde
200 g stora blåbär

Sätt ugnen på 150 grader.

Bottnar:
Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
Mixa hasselnötterna i en matberedare och blanda ner dem i marängen.
Måtta ut 3 lika stora bottnar på ett bakplåtspapper.
Spritsa eller bred ut marängbottnarna och grädda dem krispiga i mitten av ugnen cirka 50
minuter. De kan med fördel stå kvar i eftervärmen och torka.

Choklad:

Temperera chokladen. Smält 100 gram choklad i ett vattenbad.
Tag av från värmen och rör ner 200 gram finhackad choklad i den smälta chokladen.
Låt svalna och bred ut chokladen tunt till avlånga tungor på ett bakplåtspapper med hjälp
av en palett. Låt den stelna. Man kan även breda ut den tunt och skära till fyrkantiga bitar när den stelnat.
Pensla även bottnarna med smält choklad på ena sidan.

Grädde:
Vispa grädden fluffig och smaksätt med blåbären. (spara några till garneringen)

Lägg ihop tårtan:
Bred ett lager grädde mellan alla lager och sedan över toppen på tårtan. Spritsa resterande grädde i klickar över toppen på tårtan. Sätt chokladflarnen runt tårtan och stick några flarn i toppen på tårtan. Och till sist lägg några blåbär på toppen av tårtan också.

2 kommentarer: