torsdag 11 augusti 2011

Härlig sommartårta med jordgubbar

Cirka 12 portioner
Ingredienser

Tårtbotten:
3 1/2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins­vinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg


Cream cheese frosting:
600 g philadelphiaost
4 1/2 dl florsocker
3 msk limejuice
1/2 msk rivet limeskal

Till dekorering:
1 liter rensade jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

Tårtbotten:

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk.
Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.

Cream cheese frosting:
Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering. Skär tårtbotten i 3 delar. Bre lite mer än 1/3 av frostingen på den undre delen. Täck med ett lager jordgubbar. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på den översta delen och bre på ett tunt lager med frosting, lite mindre än 1/3 runtom. Ställ in i kylen cirka 30 minuter för att stelna. Ta ut och bred på resten av frostingen. Dekorera med jordgubbarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar