torsdag 9 augusti 2012

Morotstårta med cream cheese lime frosting och färska bär

CIRKA 8-10 PORTIONER

INGREDIENSER

MOROTSTÅRTBOTTEN:
3 ägg
2 dl socker
2 st fint rivna morötter
3/4 dl potatismjöl
3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära

120 g mjukt smör
8 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime.
200 g philadelphiaost

GARNERING:
hallon
blåbär
citronmeliss

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER

GÖR SÅ HÄR:
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan i de rivna morötterna.
Blanda de torra ingredienserna noga i en skål och sikta ner i äggsmeten och rör sedan om försiktigt.
Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna och grädda den på nedre delen av ugnen i cirka 6 min.
Ställ åt sidan och låt svalna.

CREAM CHEESE LIME FROSTING:
Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, skal av 1 lime och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting.


Dela morotstårtbotten i två lika delar och lägg den ena delen på ett serveringsfat och bred på 1/3 del av cream cheese frostingen.
Lägg på den andra delen och bred på resten av frostingen.

GARNERING:
Lägg hallonen och blåbären på tårtan och garnera till sist med några citronmelissblad.

Den här tårtan blev väldigt god med sötman
från morotstårtbottnen ihop med den syrliga
frostingen och de färska bären.

Servera och njut!

5 kommentarer:

  1. Härligt! Ser så fräscht ut!

    SvaraRadera
  2. Mums så gott! Har hittat flera favoriter bland dina recept :-) Ska prova mig på att baka Banoffetårtan, till gossens födelsedagskalas med djungeltema, de borde passa temat iaf :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker så och är övertygad om att banoffetårtan blev en hit på djungelkalaset :-)

      Radera
  3. Den här tårtan såg helt underbar ut! Bestämde mig för att baka den i dag men blev tyvärr ordentligt besviken. Förbereder allt till botten och frosting och kommer sedan till val av bakplåt. Det framgår inte vilken storlek den bör vara. Jämförde tårtan med den klassiska Pinocciotårtan (12 personer) med tanke på storlek och bitar. Valde samma plåt som till den, 30x40 cm. Tiden 6 min i ugnen visade sig alldeles för kort, den fick vara inne det dubbla. (gardera med folie!)Hur "tung" bottnen blir beror ju till stor del på hur stora morötter man använder. Jag valde två mindre men det hjälpte inte för även om själva bottnen var genombakad så blev upplevelsen degig. Frostingen är enligt mig ALLDELES för söt. Allt blir en äcklig chock i munnen. Jag är 50+ och har bakat hela livet men aldrig tidigare stött på ett recept som gav så dåligt resultat mot det förväntade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt att du misslyckades så med receptet.
      Jag har använt en vanlig djup standardplåt som finns i alla ugnar och receptet för botten är samma som jag använder till morotsrulltårtan. Den skall alltså vara väldigt tunn och den skall gräddas i cirka 6 minuter och anledningen till att jag skriver cirka är ju för att alla ugnar bränner olika och jag provar alltid med en provsticka när jag bakar för att jag vet att tiden inte alltid stämmer och det beror mycket på att vi bakar i olika ugnar. Frostingen är väldigt söt men det är ju en smaksak och du gillade den inte och så är det ju man kan inte gilla allt. Jag har färska bär som hallon och blåbär för att blanda sötman med syran. Jag ska försöka göra receptet mer tydligt och sen hade jag uppskattat om man har en åsikt att man inte är anonym när man skriver. Sen tycker jag att det hör till vanligt hyfs att man inte skriver att bakverket var en äcklig chock, du skriver att du är 50+ och det förvånar mig att man använder sådant ordval i din ålder. Jag lägger ut recepten för att jag bakat dem och jag tyckte om det och vill bara dela med mig av det och jag bakar en hel del från andra bloggar också och det är inte alltid det fallit mig i smaken men jag skriver inte en kommentar på receptet att det var en äcklig chock för det för alla tycker vi olika och alla gillar inte tex bruna bönor men för det behöver man inte skriva på det sättet som du gjorde. Ha en bra dag och hoppas du hittar ett bättre recept som du tycker om.

      Radera