tisdag 22 november 2011

Lussemuffins



Du behöver...

50 gram jäst (för söta degar)
100 gram smör
500 gram standardmjölk
250 gram kesella 10%
10 gram saffransarom
135 gram strösocker
en nypa havssalt
cirka 1100 gram vetemjöl special

Mandelfyllning
60 gram mjukt smör
100 gram riven mandelmassa

Topping
vispat ägg till pensling
mandelsplitter
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.


1. Smula jästen i en deggryta. Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt inte allt mjöl på en gång utan se hur degen blir. Ibland behövs allt och ibland behövs mindre, det beror helt på mjölets temperatur och degspadets.
4. Låt jäsa övertäckt i deggrytan med plastpåse till dubbel storlek.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och riv den till 24 stycken släta bullar och lägg dem i muffinsformar i en muffinsplåt.
6. Låt de jäsa en stund under bakduk när du gör fyllningen.

Mandelfyllning

7. Riv mandelmassan fint och tillsätt lite av smöret i omgångar så det inte blir klumpigt.
8. Fyll en spritspåse med rund tyll med mandelfyllningen och spritsa i lite av den i varje bulle.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelsplitter.
10. Baka av i mitten av ugnen i cirka 8-10 min. Låt svalna på galler
11. Sikta lite florsocker på lussemuffinsen.

Tips!
Det går att utesluta saffran om man vill det och byta ut mot 10 gram kardemummakärnor som du mortlar och tillsätter i degspadet.












1 kommentar:

  1. Tack för ett toppenbra recept! Jag får använda allt som är gott och får bjuda familjen på något nytt!!! Gott Nytt År:)Hit återvänder jag framöver!

    SvaraRadera