Cirka 8 portioner |
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung
Till servering:
3 1/2 dl vispgrädde
4 dl blåbär
1/2 dl blåbärslikör, eller liknande likör
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör så här:
Kladdkaka:
Klä en ugnsform cirka 18x24 centimeter med bakplåtspapper.
Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans
med sockret.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i
äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av
ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka
kommer inte att gå åt till desserten.
Chokladtryffel:
Hacka chokladen till tryffeln grovt.
Koka upp vispgrädden (1 1/2 deciliter) tillsammans
med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar
bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter
snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält
och tryffeln är jämn och blank.
Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och
låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.
Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen
ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka
30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln
för att göra en chokladmousse, och det
är viktigt att den inte är för kall eftersom det då
finns risk att moussen skär sig.
Spara 1/2 deciliter av chokladtryffeln till dekor och
vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln.
Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av
grädden till serveringen fluffig.
Till servering:
Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av
bitarna i botten av en serveringsskål.
Stänk över lite av likören och strö sedan över en
tredjedel av blåbären.
Klicka över en del av chokladmoussen och
vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär,
chokladmousse och grädde.
Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den
sparade chokladtryffeln.
Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är
dags. Desserten är hållbar i 2–3 dagar i kylen.
Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans
med sockret.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i
äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av
ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka
kommer inte att gå åt till desserten.
Chokladtryffel:
Hacka chokladen till tryffeln grovt.
Koka upp vispgrädden (1 1/2 deciliter) tillsammans
med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar
bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter
snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält
och tryffeln är jämn och blank.
Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och
låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.
Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen
ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka
30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln
för att göra en chokladmousse, och det
är viktigt att den inte är för kall eftersom det då
finns risk att moussen skär sig.
Spara 1/2 deciliter av chokladtryffeln till dekor och
vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln.
Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av
grädden till serveringen fluffig.
Till servering:
Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av
bitarna i botten av en serveringsskål.
Stänk över lite av likören och strö sedan över en
tredjedel av blåbären.
Klicka över en del av chokladmoussen och
vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär,
chokladmousse och grädde.
Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den
sparade chokladtryffeln.
Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är
dags. Desserten är hållbar i 2–3 dagar i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar