måndag 7 april 2014

Påsktårta



Du behöver...

Tårtbotten
Jag har använt en form på 18 cm i diameter och det räcker till cirka 8 personer och då behöver du 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver, följ instruktionerna på hög tårtbotten genom att trycka på länken här ovan.

Lager 1
1 dl nutella
ev lite grädde att spä ut den något

Lager 2
Ekströms mango och passionsmousse

Smörkräm
250 g smör
180 g florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk mjölk
3 äggulor


Marsipan 
ca 350 g gul marsipan att klä tårtan med
brun figurmarsipan
gul figurmarsipan
orange figurmarsipan

Dekoration
fågelbo av brun figurmarsipan
chokladägg
modellerad brun kanin
modellerade kycklingar

Tårtbotten  (Ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka.)

1. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i glas 1. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen) Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl (i samma nivå som äggen och sockret)
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ( minst 4 min). 
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag.
Pensla en form på 18 cm med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden. Baka av tårtbotten i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter. Känn på botten med en provsticka när du tror att den är färdig. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop. Låt botten stå och svalna helt i formen och stjälp sedan upp den på bänken och dela den i tre lika delar. Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner den och delar den när den är halvtinad. Sen kan man baka tårtbottnar i god tid innan de behövs. Väl inpackad håller de sig fina i frysen flera månader.
2. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka.
3. Skeda upp nutella i en skål och spä ut den lite med grädde och vispa den len och bre den över första tårtbotten.
4. Lägg på tårtbotten 2.
5. Gör mango och passionsmoussen och följ anvisningarna på paketet, det räcker med en påse till fyllning i tårtan. 
6. Bred ut moussen i ett tjockt lager över tårtbotten 2 med en palett och forma den till en kupol.
7. Lägg på den sista tårtbotten och tryck in kanterna i moussen så tårtan får en rund kupolformad topp.

Smörkräm (Alla ingredienser skall vara rumsvarma.)

8. Vispa smöret med florsocker och vaniljsockret, mjukt, vitt och luftigt. Häll i mjölken, lite i taget tills smörkrämen känns lätt och luftig. Tillsätt till sist äggulorna och vispa med dem en stund så smörkrämen får en fluffig konsistens.
Denna smörkräm räcker till att täcka en tårta som är ca 24 cm i diameter så det blir lite över men smörkrämen kan man frysa och den håller länge väl inpackad i frysen.
9. Stryk upp tårtan med ett tunt lager av smörkrämen med en palett.
10. Kavla ut den gula marsipanen och stryk den lätt över tårtan med lätt hand och börja från toppen och ner mot tårtkanten på tårtbrickan. Skär av överflödig marsipan med en kniv så det blir jämnt och snyggt.
11. Ta brun figurmarsipan och rulla till små bollar som passar i en vitlökspress och pressa ut marsipanen och lägg den på toppen av tårtan som ett fågelbo.
12. Fyll fågelboet med chokladägg.
13. Modellera kaninen och kycklingarna, går att köpa färdiga i affären om man vill men jag tycker tårtan blir mer personlig om man gör dem själv. Finns utförliga instruktioner på nätet som man kan följa om man vill. Placera dem snyggt på tårtan på chokladäggen.












1 kommentar: