tisdag 13 december 2011

Lussekatter


Ingredienser: ca 40 st


100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
2 1/2 dl kesella 10%
2 1/2 dl socker
1 msk kardemumma
1/2 tsk salt
1,5 l vetemjöl special


Garnering:
russin
uppvispat ägg


Sätt ugnen på 200 grader.


Gör så här:
Smält smöret i en gryta ihop med saffran. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och blanda ut den lite med mjölkblandningen.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, stött kardemumma, salt och nästan allt mjöl. 
Blanda tills degen blir blank och släpper från kanterna på skålen.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig för att dela den i två delar.
Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera. Rulla varje bit till en smal rulle och forma till en lussekatt.


Russin till dekoration.


Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
Jäs i ytterligare 30-40 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter eller tills att de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar