måndag 28 november 2011

Saffran cupcakes


Ingredienser: 12 st


3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl grädde
1/2 g saffran
1 tsk romarom
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Cream cheese orange frosting:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 apelsin
150 g philadelphiaost



Sätt ugnen på 175 grader.


Gör så här:
Smöra och bröa formarna. Använder du vanliga muffinsformar behövs inte detta!
Ställ dem på en plåt eller i en muffinsplåt.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Hemligheten med "höga" cupcakes är att man vispar länge så man arbetar in mycket luft i äggsmeten. 
Men man får vara försiktig när man blandar i resten utav ingredienserna.
Helst skall du använda en slickepott och vända ner ingredienserna med stora luftiga tag och för att inte få klumpar i smeten så siktar du ner mjölblandningen.
När du vispat klart äggsmeten smälter du smöret ihop med saffran. Ta av kastrullen från plattan och rör ner grädden och romaromen. Rör ner det i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och en nypa salt och sikta ner mjölblandningen i smeten med stora luftiga tag så du inte överarbetar degen och luften som du vispat in i smeten försvinner.
Det är då kakan blir platt och väldigt kompakt.


Fyll formarna med 2/3 smet och grädda dom i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.
Låt svalna under bakduk!
Cream cheese orange frosting:
Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, skal av 1 apelsin och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting.




Skär ut stjärnor på toppen av cupcaken och spritsa frostingen i hålet som blir på cupcaken och lägg sedan stjärnlocket på frostingen. Sikta till sist lite florsocker på innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar