söndag 14 augusti 2011

Amerikansk äppelpaj med kolagrädde


Ingredienser: ca 10 portioner


Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
1 ägg
1/2 msk vatten


Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära


Pensling:
1 ägg
2 msk mjölk
2 msk råsocker


Sätt ugnen på 175 grader.


Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.


Granny Smith äpplen.
Skala och kärna ur äpplena och skär dom i klyftor.
Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära. 
När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform. 
Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
Fyll upp pajformen med äppelfyllning.


Pajskalet.

Äppelfyllningen.
Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
Nyp ihop skarven med fingrarna.
Pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.


Kolagrädde.


Kolagrädde:
5 dl grädde
1 dl kolasås


Vispa grädden ganska hårt och rör ihop med kolagrädden.
Lägg upp i en skål.

2 kommentarer:

  1. Går det bra att baka den här goda paj med margarin? Tack för receptet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går lika bra men det blir godare med smör tycker jag :-D

      Radera