Cirka 30 portioner |
Ingredienser
Brödbottnar till smörgåstårtan:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk socker
ca 13 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör så här:
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet.
Tillsätt salt och socker.
Arbeta in vetemjölet och låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.
Smörj en långpanna och häll ströbröd i så det blir ett jämt lager.
Arbeta degen något och
tryck ut den till ett jämnt lager i formen.
Låt jäsa övertäckt 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller till skorpan fått fin färg.
Låt svalna under bakduk.
Kantskär brödet och skär bort skorpan.
Dela i 3 bottnar.
Detta behöver du:
Lager 1
3 st philadelphiaost grillad paprika à 200 g
Lager 2
1 grillad kyckling
5 dl creme fraiche
3 dl majonäs
1 burk mango chutney
2 msk curry
Dekorering:
3 dl majonäs
2 dl creme fraiche
2 krukor romansallad
3 hg pålägg (kalkon med chili)
3 hg färdigskivad ost (gouda)
1 mango
1 gurka
1 korg physalis
körsbärstomater i olika färger
Gör så här:
Lägg en skiva av det kantskurna brödet på en bricka.
Bred på philadelphiaost grillad paprika jämt på det första lagret.
Lägg på ytterligare en skiva av det kantskurna brödet. Ta fram en skål och rensa kycklingen i lagom bitar och lägg i skålen med creme fraiche, majonäs, mango chutney och curryn.
Blanda om ordentligt och bred ut ett jämt lager av kycklingröran på det andra lagret.
Lägg på den sista kantskurna brödet.
Dekorering:
Börja med att blanda creme fraiche och majonäs i en skål till en smet.
Spackla majonäsblandningen på tårtan i ett jämnt lager.
Lägg romansalladen på tårtan från mitten och ut så att toppen på romansalladen kommer på kanten, vik försiktigt romansalladen vid kanten så den inte går sönder.
Rulla sedan osten och pålägget och lägg det som en oval ring på tårtan, varannan ost, varannan pålägg.
Skiva mangon i klyftor och lägg dem emellan osten och pålägget.
Skiva gurkan som mynt och lägg dem i en oval ring i mitten på tårtan, där i lägger jag körsbärstomaterna som jag delat på mitten. Till sist lägger jag lite physalis runt också.
Självklart får man dekorera hur man själv tycker och vill men så här har jag gjort.
Hoppas att det smakar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar