lördag 7 november 2020

Grötbröd i långpanna



Du behöver...

150 gram havregryn
8 dl mjölk
50 gram färsk jäst
50 gram rumsvarmt smör
1 msk honung
10 gram salt
cirka 700 gram vetemjöl special

Topping
mjöl och havregryn

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Häll havregryn och 6 dl mjölk i en gryta och koka upp till en gröt, sätt åt sidan och låt svalna något.
2. Slamma jästen i den resterande mjölken tills den löst sig helt och tillsätt den i gröten.
3. Tillsätt smöret, honung, salt och mjölet i gröten och kör degen smidig i en köksmaskin i cirka 10 minuter. Degen ska va lite kladdig, men den ska släppa från kanterna.
4. Låt degen jäsa i 30 minuter i degbunken.
5. Ha i bakplåtspapper i en långpanna. Kavla ut eller platta ut degen till en rektangel och lägg i långpannan med bakplåtspapper. Skär rutor ner till botten av plåten och låt jäsa i cirka 30 minuter.
6. Sikta mjöl och strö över havregryn över brödet. Baka av brödet i cirka 20-25 minuter. Det ska få en fin färg upptill och låta lite ihåligt när du knackar på det.
7. Låt brödet svalna innan du tar isär brödet och skär i det.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar