torsdag 19 mars 2020

Amerikanska Sticky Buns



Du behöver...

1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g jäst
135 gram strösocker
1/2 tsk salt
150 gram smör, mjukt
1 ägg
ca 700 gram vetemjöl special

Fyllning

200 gram smör, mjukt
120 gram farinsocker
1 msk malen kanel
50 gram valnötter, grovt hackade

Toppning

Ägg till pensling
Valnötter
Mandelspån
Jordnötter

Glasyr

180 gram florsocker
30 gram äggvita

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken och grädden tills den är ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med vätskan, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.

Fyllning

5. Blanda smör, farinsocker och kanel till en mjuk röra.
6. Hacka valnötterna och ställ åt sidan
7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på fyllningen.
8. Strö på de hackade valnötterna.
9. Rulla ihop till en tajt rulle och lägg skarven neråt och skiva upp 12 bullar.
10. Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter. 

Toppning

11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
12. Strö på mandelspån, valnötter och jordnötter.
13. Baka av bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.

Glasyr

14. Blanda ihop florsocker och äggvita till en glasyr.
15. Spritsa på glasyren på bullarna när de svalnat något.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar