söndag 11 november 2012

Rulltårtsbakelse



Du behöver...

Cirka 12 bakelser
3 ägg
270 gram socker
60 gram vetemjöl
40 gram potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda


Nutellafyllning
100 g mjukt smör
3 msk nutella
90 gram florsocker
skalet av en riven apelsin

100 gram vit choklad
150 gram mjukt smör
150 gram philadelphiaost
250 gram florsocker

Garnering
nutellafyllning
hackade hasselnötter
vit chokladfrosting

Dekorering
hackade hasselnötter
12 st chokladlöv
rivet apelsinskal

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.
2. Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och pepparkakskryddan. Sikta ner det i äggsmeten och blanda ihop med luftiga tag.
3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och baka av mitt i ugnen i cirka 5-8 minuter.
4. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret som kakan har bakats på med lite kallt vatten och drag bort pappret. Låt kakan svalna.

Nutellafyllning

5. Ta fram smöret en stund innan så det är rumsvarmt. Vispa smör och nutella riktigt krämigt och fluffigt.
6. Riv en apelsin och tillsätt skalet och fortsätt vispa.
7. Tillsätt florsocker lite i taget och vispa till en fluffig smörkräm.
8. Bred ut fyllningen jämnt över kakan med hjälp av en palett, spara lite till garneringen.
9. Rulla ihop kakan så skarven är i botten.
10. Rulla bakplåtspappret runt rulltårtan och lägg in den i frysen en kort stund. På så sätt blir det mycket enklare när du skall skära i rulltårtan och det blir mycket finare bitar.

Vit chokladfrosting

11. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något.
12. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
13. Väg upp florsocker och tillsätt det tillsammans med philadelphiaosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.

Garnering 

14. Hacka hasselnötter mycket fint.
15. Ta fram rulltårtan ur frysen. Ta lite av fyllningen och bred ett tunt lager med en palett på rulltårtan så att de hackade hasselnötterna fäster på rulltårtan ordentligt.
16. Häll ut de hackade hasselnötterna på ett bakplåtspapper och rulla rulltårtan i dem så de fäster runt om rulltårtan.
17. Skär rulltårtan i 12 lika bitar och placera dem i pappersformar
18. Spritsa den vita chokladfrostingen på bakelserna.

Dekoration

19. Strö över lite hackad hasselnöt på bakelserna och placera ett chokladlöv på varje bakelse och dekorera till sist med lite rivet apelsinskal.