lördag 18 februari 2012

Ananaspaj med vaniljglass

6 ST PORTIONSPAJER

INGREDIENSER

MÖRDEG:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

FYLLNING:
300 g krossad ananas
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
2 dl cremé fraiche 34%
1 ägg
2 msk majsstärkelse

Ägg till pensling och råsocker till garnering.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Tärna smöret och lägg det i en skål. Måtta upp vetemjölet och florsockret och sikta det över smöret, nyp ihop smöret med mjölblandningen. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte. Plasta in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
Ta fram degen ur kylskåpet och kavla ut den på ett bakbord med siktat florsocker på. Kavla den så stor så du får ut 12 st ringar i storlek med portionsformarna.


Lägg mördegen i portionsformarna och tryckt till den så att den passar formen, vinkla över den överflödiga degen över kanten och ta hjälp av en kavel och kavla över pajformen, då får du en fin kant på pajen.


FYLLNING:
Häll i krossad ananas i en skål med spadet. Kärna ur vaniljstången och blanda ner fröna i ananasen. Tillsätt vaniljsocker, florsocker, cremé fraiche och ägget, blanda ihop väl. Tillsätt sist majsstärkelsen och portionera ut fyllningen i dom 6 portionsformarna.


Lägg locken på pajerna och tryck till över kanten så överflödig deg försvinner. Pensla dom med uppvispat ägg och strö lite råsocker på dom. Ta en vass kniv och skär tre lufthåll i pajerna innan dom gräddas i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills dom fått en gyllenbrun fin färg på skalet.


Ta ut pajerna ur ugnen och låt dom svalna något så dom är ljumna när dom serveras. Ta ur pajerna ur formarna och lägg upp dem på tallrikar tillsammans med lite vaniljglass.

Hoppas att det smakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar