onsdag 30 november 2011

Saffranskaka med vit choklad


Du behöver...

3 ägg
225 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 gram vit choklad
50 g smör
10 gram saffransarom
100 gram vispgrädde
210 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 
2. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något.
3. Smält smöret ihop med saffransaromen i en kastrull och tillsätt grädden. Rör ner smörblandningen i äggsmeten försiktigt.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten också.
5. Blanda i den smälta vita chokladen. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser. 
6. Ta fram en form, smöra och bröa den. 
7. Häll i smeten till 2/3 delar ungefär. Ett bra tips är att dra upp smeten till kanten som på bilden här nedan, på så sätt rinner inte kakan över när man bakar av den.
8. Baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Prova med provsticka den skall inte vara kladdig.
9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
10. Sikta gärna lite florsocker på kakan innan servering.






3 kommentarer:

  1. Den ser saftig och god ut. Måste bara bekänna att jag i mitt inte ens femtonåriga liv aldrig har smakat på saffran (vad jag vet), så har lite svårt att tänka mej hur det ska smaka...
    Och vad mysiga bilder du har tagit. :D

    SvaraRadera
  2. Helt underbart saftig och god! Kommer att bli en favorit till julen. Tusen tack för receptet

    SvaraRadera