fredag 2 december 2011

Pepparkakor





Ingredienser:


250 g smör
5 dl socker
3 dl ljus sirap
1 1/2 msk ingefära
2 msk kryddnejlika
2 msk kanel
3 dl grädde
1 msk bikarbonat
1,2 kg vetemjöl


Gör så här:
Tärna smöret och lägg i en skål. Hetta upp sirapen i en kastrull och häll den över smöret. Rör tills smöret smält helt så det blir en lös blandning. Blanda i socker och rör poröst.
Tillsätt kryddorna och blanda väl. 
Vispa grädden riktigt hårt och rör ner den i degen. Häll cirka 1 kg vetemjöl i en skål och spara resten till ut bakningen. Tillsätt bikarbonaten i mjölet och blanda väl. Rör ner mjölblandningen lite i taget med resten av ingredienserna till en smidig deg.
Dela degen i två bitar och plasta in dem och lägg dem i kylskåp och låt stå över natten.


Ta fram degen en stund innan
 så att den inte är så hård vid ut bakningen.
Ta fram valfria pepparkaks figurformar.


Ett bra tips när man bakar pepparkakor är att man kavlar ut degen på bakplåtspappret direkt, då behöver man inte flytta på pepparkakorna och så håller dom sin fina form och man får jättefina pepparkakor. Dessutom behöver du inte använda mjöl till ut bakningen heller.
Dra bara bort den överflödiga degen mellan figurerna och börja om från början igen och fortsätt så tills degen är slut.


Sätt ugnen på 175 grader.


Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i cirka 5-10 minuter. Låt svalna på galler och förvara dem i en fin burk.

3 kommentarer:

  1. Sååå gott!! Måste göra det snart.. Hembakta är alltid bäst..

    SvaraRadera
  2. Och så roligt att göra tillsammans :-)

    SvaraRadera
  3. Ska kanshe köpa pepperkaks deg och börja baka redan idag. :D

    SvaraRadera