onsdag 21 oktober 2015

Linda-Maries sötlimpa



Du behöver...

Steg 1 Skållning 
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl

Koka vattnet och häll det över mjölet i bunken och blanda ihop det i en hushållsmaskin med vinge tills det liknar ett grått klister. Lägg plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur över natten eller tills skållningen svalnat helt. Skållningen kan stå i upp till tre dagar och den sätter mer smak ju längre den får stå, den ska om du låter den stå några dagar förvaras i kylskåp.

Steg 2 Fördeg
Skållning från steg 1
250 gram lantmjölk 3%
100 gram ekologisk jäst
400 gram vetemjöl special

Tillsätt lantmjölk, jäst och mjöl i bunken med skållningen och kör ihop degen i cirka 8 minuter i hushållsmaskinen med degkrok och låt fördegen vila i bunken i 30 minuter.

Steg 3 Tillsätt
800 gram vetemjöl special
150 gram ekologisk flytande honung
140 gram mörkbrun sirap
25 gram salt

Kör ihop degen i maskinen i 10 minuter och låt den vila i ytterligare 30 minuter. Dela upp degen i fyra och runddriv dem till bollar och låt dem vila ett tag så spänningarna släpper.
Platta till degbullarna försiktigt och vik in ena kanten mot mitten och tryck till med handloven. Vik in den andra delen och tryck till med handloven igen. Rulla och forma till fyra bröd och lägg dem i brödformar med verket nedåt som du sprayat med sprayfett. Låt dem jäsa i cirka 1 1/2 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. När de är färdigjästa ska de spänsta emot lite när du trycker på dem.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

Baka av bröden i nedersta delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader. 
Ta ut bröden ur ugnen och stjälp ur dem ur formarna och lägg dem på galler. Pensla dem med smör för fin yta och god smak och låt dem svalna.



söndag 11 oktober 2015

Filmjölksbröd med nötter och torkad frukt




Du behöver...

100 gram rostade valnötter
50 gram rostade hasselnötter
50 gram solroskärnor
50 gram pumpakärnor
150 gram torkade aprikoser
50 gram torkade tranbär
300 gram vetemjöl special
150 gram ekologiskt grovt rågmjöl
500 gram filmjölk (Verum hälsofil med honung)
100 gram brödsirap
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk flingsalt

Topping
pumpakärnor
ekologiskt grovt rågmjöl

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Hacka valnötterna grovt och låt hasselnötterna vara hela, rosta dem i ugnen i några minuter.
2. Klipp aprikoserna i mindre bitar.
3. Väg upp mjölerna i en bunke och blanda i nötterna, kärnorna, torkade aprikoser och tranbär.
4. Blanda filmjölken med bikarbonaten och rör ner i de torra ingredienserna med brödsirapen.
5. Tillsätt sist saltet och rör ihop till en jämn smet.
6. Häll smeten i en brödform som rymmer ca 1 1/2 liter som är klädd med bakplåtspapper.
7. Toppa brödet med lite pumpakärnor och sikta ekologiskt grovt rågmjöl på.
8. Baka av brödet i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Täck eventuellt brödet på slutet med folie om det blir för mörkt.
9. Ta brödet ur formen och låt svalna med bakhanduk över.