torsdag 18 december 2014

Pepparkaksbiskvier



Du behöver...

Biskvibotten
250 gram mandelmassa
250 gram socker
90 gram äggvita

Pepparkakssmörkräm
70 gram vatten
300 gram socker
90 gram äggulor
600 gram smör
1 påse pepparkakskryddor

Till doppning
mörk choklad 70%

Dekoration
Små marsipantomtar

Sätt ugnen på 190 grader.

1. Kör mandelmassan och socker i grytan tills det inte finns några stora klumpar, tillsätt äggvitan lite i taget så att satsen inte skär sig. Kör ej för länge så att massan blir luftig.
2. Spritsa upp massan med slät tyll på plåt med bakplåtspapper.
3. Baka av biskvibottnarna i cirka 15 minuter.
4. När de är klara så lägg in dem i frysen, på så sätt är det lättare att få av dem från bakplåtspappret utan att de går sönder.

Pepparkakssmörkräm

5. Koka upp vatten och socker och under tiden vispas äggulorna luftiga i grytan.
6. Den kokande sockerlagen hälls i grytan med gulorna under fortsatt vispning och den måste vispas kall innan man tillsätter det rumstempererade smöret.
7. Tillsätt sist pepparkakskryddorna och vispa till en slät smörkräm.

Färdigställande

8. Ta en matsked och skeda på pepparkakssmörkrämen på biskvibottnarna och ställ in de i frysen en stund så de blir kalla.
9. Doppa biskvierna i smält mörk choklad, sätt en liten marsipantomte på biskvin innan chokladen stelnar.





fredag 5 december 2014

Saffransfudge



Du behöver...

50 gram mini-marshmallows
1 msk saffransarom
90 gram socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
200 gram vita chokladknappar

1. Väg och mät upp alla ingredienser utom chokladen och lägg de i en gryta.
2. Låt blandningen smälta ihop på sval värme och låt sedan sjuda i cirka 10 minuter under omrörning.
3. Ta kastrullen från plattan och tillsätt de vita chokladknapparna och rör till den svalnat något.
4. Häll upp massan i en form som du klätt med bakplåtspapper som är cirka 15x20 centimeter.
5. Låt massan stelna helt i kylskåp och skär sedan upp den i valfri storlek.
6. Förvara saffransfudgen svalt.

Saffransbiskvier



Du behöver...

Biskvibotten
250 gram mandelmassa
250 gram socker
90 gram äggvita

Saffranssmörkräm
70 gram vatten
300 gram socker
90 gram äggulor
600 gram smör
1 msk saffransarom

Till doppning
vit choklad

Dekoration
små marsipantomtar

Sätt ugnen på 190 grader.

1. Kör mandelmassan och socker i grytan tills det inte finns några stora klumpar, tillsätt äggvitan lite i taget så att satsen inte skär sig. Kör ej för länge så att massan blir luftig.
2. Spritsa upp massan med slät tyll på plåt med bakplåtspapper.
3. Baka av biskvibottnarna i cirka 15 minuter.
4. När de är klara så lägg in dem i frysen, på så sätt är det lättare att få av dem från bakplåtspappret utan att de går sönder.

Saffranssmörkräm

5. Koka upp vatten och socker och under tiden vispas äggulorna luftiga i grytan.
6. Den kokande sockerlagen hälls i grytan med gulorna under fortsatt vispning och den måste vispas kall innan man tillsätter det rumstempererade smöret.
7. Tillsätt sist saffransarom och vispa till en slät smörkräm.

Färdigställande

8. Ta en matsked och skeda på saffranssmörkrämen på biskvibottnarna och ställ in de i frysen en stund så de blir kalla.
9. Doppa biskvierna i smält vit choklad, sätt en liten marsipantomte på biskvin innan chokladen stelnar.