måndag 27 januari 2014

Päroncupcakes



Du behöver...

Cirka 12 muffins
125 g smör
1 dl mjölk
3 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
35 g marsanpulver
1 tsk kardemumma, malen
2 konserverade päronhalvor i sockerlag

Päronsmörkräm
50 g vit choklad
150 g mjukt smör
250 g florsocker
1 msk päronessens

Dekoration
päron och löv i marsipan
vita strösselpärlor
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Ta fram en kastrull och väg upp smöret och mät upp mjölken, värm upp det rejält men låt det ej koka.
2. Ta fram en skål och rör ihop socker och ägg lätt.
3. Mät upp de torra ingredienserna och sikta i de i äggsmeten tillsammans med den uppvärmda mjölkblandningen. Rör till en slät konsistens och låt smeten mogna på en sval plats, gärna över natten.
6. Ta fram smeten nästa dag och rör runt i den innan du fyller upp formarna så bär den upp de konserverade päronen bättre.
7. Fyll upp 2/3-delar av formarna med smeten.
8. Hacka de konserverade päronen i bitar och strö lite av dem i varje form.
9. Baka av muffinsen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, kolla med sticka så de är färdiga, de ska inte vara kladdiga.
10. Låt de svalna och under tiden gör du päronsmörkrämen.

Päronsmörkräm

11. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något.
12. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
13. Väg upp florsocker och tillsätt det tillsammans med päronessensen och vispa ganska länge tills att smörkrämen blir fluffig och len.

Dekoration

14. Spritsa muffinsen med päronsmörkrämen och dekorera med ett litet päron och löv som du modellerat i grön marsipan. Strö några vita strösselpärlor på och sikta sist lite florsocker på.




Päronsmörkräm



Du behöver...

Räcker till 12 päroncupcakes
50 g vit choklad
150 g mjukt smör
250 g florsocker
1 msk päronessens

1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något.
2. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
3. Väg upp florsocker och tillsätt det tillsammans med päronessensen och vispa ganska länge tills att smörkrämen blir fluffig och len.

Färdig att användas, kan med fördel användas som fyllning till en tårta eller till att stryka upp tårtan med.

torsdag 2 januari 2014

Busenkelt bröd i Karott



Du behöver...

3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl special
1 tsk anis
1 tsk fänkål
2 tsk bikarbonat
4 dl mjölk
1 dl brödsirap
3 msk lingon

Sätt ugnen på 200 grader varmluftsugn.

1. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke.
2. Gör likadant med de flytande ingredienserna.
3. Använder du en köksassistens så sätt igång den med de torra ingredienserna i bunken och häll i de flytande ingredienserna och kör tills allt blandats till en smet.
4. Gör du det för hand eller med elvisp så häll i de torra ingredienserna i de flytande ingredienserna och rör tills det har blandats ordentligt.
5. Smörj en stor konformad karott med smör och ströbröd ordentligt.
6. Häll i smeten i karotten och dra upp smeten på kanterna för att få ett jämnt och fint bröd.
7. Dekorera gärna brödet med lite grovt rågmjöl.
8. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter, sätt i en termometer när brödet varit i ugnen i cirka 30 minuter. När brödet når 98 grader är det färdigt att tas ut. Märker du att brödet får en mörk yta kan du lägga folie på så det inte bränns. Höjer sig brödet på ena kanten och ytan har hunnit bli hård kan man dra några snitt på ytan så får brödet en rustik jämn form.





Dessa fina Karotter hittar du på www.karott.se och de finns i alla möjliga former. 
De är perfekta till bakning, matlagning och inredning. Klicka på länken och gå in och titta, garanterar att man hittar något man vill ha.