fredag 20 december 2013

Ischoklad



Du behöver...

150 gram mörk eller ljus choklad
75 gram kokosfett

Dekorering
Snöflingeströssel

Tillagning

1. Smält chokladen och kokosfettet i en kastrull på svag värme.
2. Fyll formarna med ischokladen och låt stelna lite i rumstemperatur.
3. Dekorera med några snöflingor i varje form och ställ in ischokladen i kylen.

torsdag 19 december 2013

Pepparkakstryffel



Du behöver...

1 dl vispgrädde
75 gram osaltat smör
45 gram florsocker
2 msk glykossirap
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald ingefära
1 krm malda kryddnejlikor
200 gram ljus choklad

Garnering
krossade pepparkakor

Tillagning

1. Blanda vispgrädde, smör, florsocker, glykossirap och kryddor i en kastrull och koka upp, ta av från plattan.
2. Bryt chokladen i små bitar och rör ner i gräddblandningen, rör tills chokladen smält. Ställ i kylskåp för att stelna. 
3. Krossa pepparkakorna. 
4. Forma kulor av tryffeln som rullas i pepparkakskrosset. Förvaras torrt och svalt.

söndag 15 december 2013

Vaniljkola med havssalt



Du behöver...

3 dl socker
1 dl glykossirap
100 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk havssalt
1 st vaniljstång

Garnering
havssalt

Tillagning

1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Förbered genom att lägga vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, smör och havssalt. Hetta upp så att smöret smälter.
2. Mät upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 175 grader. Vicka på kastrullen lite då och då och rör försiktigt i botten (inte kraftigt, det ska komma så lite luft i blandningen som möjligt) så att det inte bränns vid. När blandningen blivit bärnstensfärgad, efter en kvart ungefär, har den karamelliserats.
3. Plocka upp vaniljstången och häll den heta gräddblandningen försiktigt över sockerkoket under omrörning. Det kommer att bubbla en hel del.
4. Placera kastrullen över värmen igen och koka upp kolan till 124 grader.
5. Häll upp smeten i en form med raka kanter klädd med bakplåtspapper, ca 20x25 cm. Strö havssalt på toppen och låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.

Polkabräck



Du behöver...

200 gram mörk choklad
200 gram vit choklad
2 dl polkagrisar

Tillagning

1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Klä under tiden en form som är ca 30x20 cm med ugnsfolie och bred ut den smälta chokladen i formen. Låt stelna helt.
3. Smält sedan den vita chokladen i vattenbad.
4. Krossa polkagrisarna.
5. Bred den vita chokladen över den stelnade mörka chokladen och strö de krossade polkagrisarna över.
6. Låt stelna innan du bryter den i bitar.

Vit chokladfudge



Du behöver...

1 1/2 dl vispgrädde
450 gram socker
150 gram smör
2 msk honung
100 gram vit choklad
3 tsk vaniljsocker

Tillagning

1. Värm försiktigt grädde och socker i en tjockbottnad kastrull, rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig.
2. Tillsätt smör och honung under omrörning, låt koka utan lock till 116°. 
3. Ta kastrullen från plattan och rör ner vit choklad och vaniljsocker, vispa tills smeten är krämig.
4. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 22x18 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och ställ gärna in fudgen i kylskåpet över natten.
5. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar, förvara bitarna i plastlådor med lock i kylen.

Rocky road med juleskum



Du behöver...

300 gram mörk choklad
1 påse juleskum
1 påse dumle crisp
2 dl naturella cashewnötter
1/2 dl skalade pistagenötter

Tillagning

1. Smält chokladen i ett vattenbad.
2. Dela juleskum och dumle crisp i mindre bitar och blanda ihop med nötterna i en skål.
3. Häll ner godis och nötblandningen i chokladen när den smält helt och blanda ihop, spara lite av godis och nötblandningen till dekoration.
4. Häll ner allt i en form och strö sedan på det som du sparade av godis och nötblandningen på rocky roaden.
5. Låt stelna i kylskåp och dela sedan upp i bitar.

lördag 14 december 2013

Kanderade brända mandlar



Du behöver...

200 gram sötmandel
200 gram rostade hasselnötter utan skal
120 gram florsocker
160 gram ljust muscovadosocker
1 msk kanel
1/2 dl vatten

Tillagning

1. Lägg ingredienserna i en kastrull, gärna bredbottnad.
2. Koka tills vattnet kokat bort och sockret kristalliserats (blivit torrt). Rör om då och då.
3. Fortsätt att värma på tills sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare färgnyans, men bara så länge att det fortfarande ligger kvar som klumpar runt mandlarna. Rör regelbundet.
4. Lägg över mandlarna på en bricka. Skilj mandlarna från varandra med en gaffel, medan de svalnar.

torsdag 12 december 2013

Saffranskladdkaka med mandel



Du behöver...

3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 ägg
100 gram mandelmassa
150 gram smör
1 gram saffran
mandelsplitter

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Blanda socker, vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
2. Rör ner äggen ett i taget. 
3. Riv mandelmassan och vänd sedan ner den i smeten. 
4. Smält smöret och blanda i saffran, häll det sedan i smeten, se till att skrapa ur kastrullen ordentligt med en slickepott så all saffran och smör kommer med. 
5. Ta en form med avtagbar kant, smörj den med flytande smör och ströbröd. 
6. Häll i smeten i formen och strö mandelsplitter på kakan och baka av kladdkakan i ugnen i cirka 20-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Bäst blir den om den fått vila i kylskåp över natten.



Saffransrulltårta med kanelfrosting



Du behöver...

1 Rulltårta
3 ägg
1 1/2 dl socker
15 ml saffransarom
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 gram saffran (ett kuvert)

Kanelfrosting
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
2 tsk marsanpulver
4 tsk honung

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Ta fram en långpanna och klä den med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg, socker och saffransarom riktigt fluffigt i cirka 5 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner dem i äggsmeten och blanda ihop med luftiga tag.
4. Häll smeten i långpannan och grädda den i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Håll koll på den för den bränns väldigt lätt.
5. Låt rulltårtsbottnen svalna och gör kanelfrostingen under tiden.
6. Blanda alla ingredienserna till kanelfrostingen i en skål och vispa tills det blir en len frosting.
7. Bred ut kanelfrostingen över rulltårtsbottnen.
8.  Rulla ihop rulltårtan och tryck lite försiktigt så den blir jämn.
9. Ett tips för att enkelt få fina bitar rulltårta är att lägga den i frysen ett tag så den stelnar lite, då blir det inte lika kladdigt när man skär upp den.






Pepparkaksrulltårta med lingonfrosting



Du behöver...

1 Rulltårta
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor

Lingonfrosting
60 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
6 dl florsocker
1/2 dl frysta lingon

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Ta fram en långpanna och klä den med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt i cirka 5 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner dem i äggsmeten och blanda ihop med luftiga tag.
4. Häll smeten i långpannan och grädda den i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Håll koll på den för den bränns väldigt lätt.
5. Låt rulltårtsbottnen svalna och gör lingonfrostingen under tiden.
6. Tärna smöret och lägg det i en skål. Tillsätt philadelphiaosten och florsockret och vispa till en jämn frosting. Sist rör du ner dom frysta lingonen försiktigt så det blir en lätt rosa ton och lingonen mosas ej helt.
7. Bred ut lingonfrostingen över rulltårtsbottnen.
8. Rulla ihop rulltårtan och tryck lite försiktigt så den blir jämn.
9. Ett tips för att enkelt få fina bitar rulltårta är att lägga den i frysen ett tag så den stelnar lite, då blir det inte lika kladdigt när man skär upp den.