söndag 24 mars 2013

Kladdkakscupcakes med vit chokladfrosting



Du behöver...


Cirka 40 minicupcakes
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
200 g mörk choklad 70%
100 g smör
2 msk starkt kaffe

Vit chokladfrosting
100 g vit choklad
150 g mjukt smör
150 g philadelphiaost
250 g florsocker

Dekoration
färska hallon

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. 
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en skål.
3. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad. 
4. Smält smöret i en kastrull och rör ner kaffet. 
5. Vänd försiktigt samman samtliga ingredienser med luftiga tag.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. De ska sjunka ner i mitten efter att man har tagit ut dem. Låt svalna.
8. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något. 
9. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
10. Väg upp florsocker och tillsätt det tillsammans med philadelphiaosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.
11. Spritsa frostingen på cupcakesen och dekorera med ett hallon.





Marängtårta med jordgubbar



Du behöver...

1 Långpanna
Sockerkaksbotten
150 g smör
2 dl socker
8 äggulor
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng
8 äggvitor
4 dl socker
50 g mandelsplitter

Topping
200 g mörk choklad
5 dl grädde
1/2 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 150 grader varmluftsugn.

1. Dela smöret i små tärningar så det blir mjukt och vispa det luftigt med sockret.
2. Dela äggen i vitor och gulor och ställ undan vitorna så länge. Tillsätt sedan en äggula i taget och fortsätt vispa.
3. Blanda vetemjölet med bakpulvret och sikta ner det i smeten varvat med mjölken och rör runt med luftiga tag.
4. Bredd ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner sockret försiktigt till en jämn smet.
6. Bred marängen jämnt över sockerkakssmeten och strö mandelsplittret över.
7. Grädda tårtan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter och stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen ett tag.
8. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla sedan över den över marängen.
9. Vispa grädden och bred på den på tårtan.
10. Rensa jordgubbarna och skär dem i delar och lägg dem på tårtan.