lördag 12 oktober 2013

Lyxbullar



Du behöver...

225 gram vatten
550 gram vetemjöl special
90 gram socker
75 gram smör
1 äggula
5 gram havssalt
6 gram kardemumma grovt mald
12 gram torrjäst

200 gram mandelmassa
80 gram vatten
40 gram marsanpulver

Fyllning
mandelremons
kanel
socker

Toppning
ägg till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 210 grader.

1. Väg upp alla ingredienser i deggrytan utom vattnet.
2. Tillsätt vattnet och kör degen i en köksassistent på långsam fart med en degkrok i cirka fem minuter. Efter fem minuter öka farten på köksassistenten och kör degen cirka 10 minuter till.
3. När degen är körd i cirka 15 minuter, ta en bit av degen och dra ut den försiktigt så tunn som en nylonstrumpa. Är den körd tillräckligt länge så ska inte degen spricka när du gör detta och gör den det är den inte färdig. Kör den då ett tag till och gör om processen tills att det går.
4. Runddriv degen och låt den vila under tiden du gör fyllningen.


5. Dela mandelmassan i bitar och lägg den i en bunke ihop med vattnet.
6. Kör du i en köksassistens så använd vingen på låg fart och blanda noga så alla klumpar försvinner. Går även med elvisp men tar längre tid.
7. När massan är helt klumpfri, tillsätt marsanpulvret och kör tills allt blandat sig ordentligt.

Fyllning

6. Kavla ut vetedegen till en rektangel som är cirka 3 mm tjock.
7. Bred ut ett jämnt lager mandelremons över rektangeln och strö kanel och socker på.
8. Vik treslag av degen som på bilderna här nedan och använd en sporre och skär cirka 2 cm breda remsor.
9. Gör knutar av remsorna och lägg bullarna i pappersformar på en plåt och låt dem jäsa i cirka 1 1/2 timme.

Toppning

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker på.
11. Baka av dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar