onsdag 28 mars 2012

Kanel och kardemummakaka



Du behöver...

150 gram smör
270 gram socker
3 ägg
360 gram vetemjöl
1 msk mald kanel
1 msk nystött kardemumma
1 msk bakpulver
2 1/2 dl mjölk

Garnering
socker och kanel.

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smöra och bröa en form.
2. Vispa smöret fluffigt och tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och vitt.
3. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa.
4. Ta fram en skål och väg upp de torra ingredienserna och blanda ihop dem. Sikta ner de torra ingredienserna tillsammans med mjölken i smeten med luftiga tag till allt blandats.
5. Häll smeten i formen och baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, känn med en provsticka den skall ej vara kladdig.
6. Stjälp upp kakan på galler när den är färdig och låt den svalna under formen.

Garnering

7. Strö socker och kanel på kakan innan den serveras.



tisdag 27 mars 2012

Sockerkaka med banan och jordnötssmör



Du behöver...

6 stycken små mjuka kakor
50 g smör
180 gram socker
2 ägg
1 dl mjölk
90 gram vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 mosad banan
1 dl jordnötssmör

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör fluffigt och tillsätt socker och fortsätt vispa tills det är fluffigt och vitt.
2. Vispa ner äggen, ett i taget.
3. Väg upp de torra ingredienserna och blanda ihop dem i en skål och rör ner det i smeten varvat med mjölken.
4. Mosa bananen med en gaffel och rör ner den tillsammans med jordnötssmöret med luftiga tag.
5. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten.
6. Baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter, känn med en provsticka den skall ej vara kladdig.
7. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.



söndag 25 mars 2012

Frasiga våfflor med äpple och kanel

CIRKA 20 ST

INGREDIENSER

5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
8 dl mjölk
75 g smör
4 ägg
1 dl äppelmos

GÖR SÅ HÄR:


Blanda vetemjöl, salt, bakpulver,
 vaniljsocker och kanel i en skål.
 
Tillsätt hälften av mjölken och rör till en slät smet.
Smält smöret och häll i det i smeten med resten av mjölken. Tillsätt äggen och äppelmoset och rör ihop väl. Låt smeten svälla i cirka 30 minuter. Värm våffeljärnet  och pensla det med smör och grädda våfflorna gyllene.

Servera våfflorna med lite grädde eller vaniljglass.

fredag 23 mars 2012

Sockerkaka basrecept

1 SOCKERKAKA ELLER
6 ST SMÅ SOCKERKAKOR MED
 BANAN OCH JORDNÖTSSMÖR

INGREDIENSER

50 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Ta fram smöret och mät upp det och låt det bli rumsvarmt i en skål. Tillsätt socker och vispa det tills det blir vitt och pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker noga och rör ner det i smeten varvat med mjölken.
Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter, känn med en provsticka om den är torr i mitten.
Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.

Vaniljcupcakes med vaniljfrosting

CIRKA 24 ST

INGREDIENSER

5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
225 g mjukt smör
4 3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 ägg

2 dl mjölk

VANILJFROSTING:
120 g mjukt smör
8 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Fröna ur en urskrapad vaniljstång.

200 g philadelphiaost

DEKORERING:
24 st rosor

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.


Viktigt! är att ALLA ingredienser är rumsvarma, 
annars skär sig smeten.

GÖR SÅ HÄR:
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smöret krämigt. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna ihop med sockret,
vispa ljust och pösigt ( ca 5 min).
Tillsätt sedan äggen, ett i taget under fortsatt vispning.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget, varva med mjölken. Rör till en jämn och fin cupcakesmet. Lägg formar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dom. Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.


Jag har använt dessa läckra muffinsformar och
 dom kommer ifrån Västergården.
VANILJFROSTING:
Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, fröna från vaniljstången och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting.

Spritsa cupcakesen med frostingen
och dekorera dem med en ros.