tisdag 21 februari 2012

Fettisdagen

IDAG ÄR DAGEN DÅ VI ENLIGT TRADITION
ÄTER I ALLA FALL EN SEMLA.

Så här nedan har jag samlat ihop några recept på allt från klassisk semla, till den som är lite mer vågad med nutellagrädde, eller till den som vill gå helt wild and crazy så har jag gjort minichokladsemlor med blåbärsfrosting.

Semlor med nutellagrädde.
Minichokladsemlor med blåbärsfrosting.
Eller varför inte en semlekrans.

lördag 18 februari 2012

Ananaspaj med vaniljglass

6 ST PORTIONSPAJER

INGREDIENSER

MÖRDEG:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

FYLLNING:
300 g krossad ananas
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
2 dl cremé fraiche 34%
1 ägg
2 msk majsstärkelse

Ägg till pensling och råsocker till garnering.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Tärna smöret och lägg det i en skål. Måtta upp vetemjölet och florsockret och sikta det över smöret, nyp ihop smöret med mjölblandningen. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte. Plasta in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
Ta fram degen ur kylskåpet och kavla ut den på ett bakbord med siktat florsocker på. Kavla den så stor så du får ut 12 st ringar i storlek med portionsformarna.


Lägg mördegen i portionsformarna och tryckt till den så att den passar formen, vinkla över den överflödiga degen över kanten och ta hjälp av en kavel och kavla över pajformen, då får du en fin kant på pajen.


FYLLNING:
Häll i krossad ananas i en skål med spadet. Kärna ur vaniljstången och blanda ner fröna i ananasen. Tillsätt vaniljsocker, florsocker, cremé fraiche och ägget, blanda ihop väl. Tillsätt sist majsstärkelsen och portionera ut fyllningen i dom 6 portionsformarna.


Lägg locken på pajerna och tryck till över kanten så överflödig deg försvinner. Pensla dom med uppvispat ägg och strö lite råsocker på dom. Ta en vass kniv och skär tre lufthåll i pajerna innan dom gräddas i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills dom fått en gyllenbrun fin färg på skalet.


Ta ut pajerna ur ugnen och låt dom svalna något så dom är ljumna när dom serveras. Ta ur pajerna ur formarna och lägg upp dem på tallrikar tillsammans med lite vaniljglass.

Hoppas att det smakar!

Mördeg basrecept

RÄCKER TILL 6 ST PORTIONSPAJER
 ELLER 2 ST PAJER

INGREDIENSER

150 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

GÖR SÅ HÄR:
Tärna smöret och lägg det i en skål. Måtta upp vetemjölet och florsockret och sikta det över smöret, nyp ihop smöret med mjölblandningen. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte. Plasta in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
Baka ut degen till valfria kakor eller söta pajer.

onsdag 8 februari 2012

Vetebröd basrecept



Du behöver...

225 gram vatten
550 gram vetemjöl special
90 gram socker
75 gram smör
1 äggula
5 gram havssalt
6 gram kardemumma grovt mald
12 gram torrjäst

1. Väg upp alla ingredienser i deggrytan utom vattnet.
2. Tillsätt vattnet och kör degen i en köksassistent på långsam fart med en degkrok i cirka fem minuter. Efter fem minuter öka farten på köksassistenten och kör degen cirka 10 minuter till.
3. När degen är körd i cirka 15 minuter, ta en bit av degen och dra ut den försiktigt så tunn som en nylonstrumpa. Är den körd tillräckligt länge så ska inte degen spricka när du gör detta och gör den det är den inte färdig. Kör den då ett tag till och gör om processen tills att det går.
4. Runddriv degen och låt den vila på mjölat bakbord och baka sedan ut till önskade bullar eller kransar.

tisdag 7 februari 2012

Banankaka



Du behöver...

4 ägg
360 gram socker
2 msk vaniljsocker
150 g smör
360 gram vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk kanel
3 mogna bananer

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Väg upp de torra ingredienserna i en skål och sikta ner i äggsmeten.
4. Mosa bananerna och tillsätt dem med smöret och rör runt med luftiga tag tills allt blandats.
5. Smörj och bröa en form.
6. Fyll formen med smeten och baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, känn med en provsticka den skall ej vara kladdig.
7. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen.

Garnering

8. Sikta lite florsocker på kakan innan servering.




söndag 5 februari 2012

Chokladcupcakes basrecept

CIRKA 24 ST CUPCAKES

INGREDIENSER

5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk salt
225 g mjukt smör
4 3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
2 dl mjölk 


SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

Viktigt! är att ALLA ingredienser är rumsvarma, 
annars skär sig smeten.

GÖR SÅ HÄR:
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål. Vispa smöret krämigt. Tillsätt socker och vaniljsocker, vispa ljust och pösigt ( ca 5 min).
Tillsätt sedan äggen, ett i taget under fortsatt vispning.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget, varva med mjölken. Rör till en jämn och fin cupcakesmet. 
Lägg formar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dom. 

Grädda dem mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Låt svalna på galler.

fredag 3 februari 2012

Vaniljcupcakes basrecept


Du behöver...

Cirka 24 vaniljcupcakes
5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
225 g mjukt smör
4 3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 ägg
2 dl mjölk 


Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Viktigt! är att ALLA ingredienser är rumsvarma, annars skär sig smeten.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
3. Vispa smöret krämigt. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna ihop med sockret, vispa ljust och pösigt ( ca 5 min).
4. Tillsätt sedan äggen, ett i taget under fortsatt vispning.
5. Sikta ner mjölblandningen lite i taget, varva med mjölken. Rör till en jämn och fin cupcakesmet.
6. Lägg formar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dom.
7. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.