måndag 16 januari 2012

Vanligt förekommande ingredienser i bakning översatt från engelska till svenska

MJÖLSORTER OCH STÄRKELSER

All-Purpose flour = Vetemjöl
Self-raising flour = Extra fint vetemjöl
Wholemeal flour = Fullkornsmjöl
Rye flour = Rågmjöl
Buckwheat flour = Bovetemjöl
Almond flour = Mandelmjöl
Flour, sifted = Mjöl, siktat
Cornstarch = Majsstärkelse
Potatostarch = Potatismjöl
Bread crumbs = Ströbröd

SOCKER OCH ANDRA SÖTNINGSMEDEL

Granulated sugar = Strösocker
Raw sugar = Råsocker
Brown sugar = Farinsocker
Confectioners sugar, Powdered sugar = Florsocker
Corn syrup = Majssirap (Motsvarar vår ljusa sirap)
Vanilla extract = Vaniljextrakt (Går bra att byta ut mot vaniljsocker)
Maple syrup = Lönnsirap

JÄSMEDEL

Baking powder = Bakpulver
Baking soda = Bikarbonat
Powdered ammonium carbonate = Hjorthornssalt
Yeast = Jäst
Cream of tartar = Vinsten

MEJERIPRODUKTER

Buttermilk = Kärnmjölk (Går bra att byta ut till filmjölk)
Sour cream = Gräddfil
Heavy cream, whipping cream = Vispgrädde
Quark = Kesella (kvarg)
Coconut milk = Kokosmjölk
Half-and-half = Gräddmjölk
Milk = Mjölk
Condensed milk = Kondenserad mjölk
Powdered milk = Torrmjölk

FETTER OCH OLJOR

Butter, softened = Smör,mjukt
Cold butter = Kallt smör
Melted butter = Smält smör
Unsalted butter = Osaltat smör
White vegetable shortening = Vitt vegetabiliskt matfett
Canola oil = Rapsolja
Corn oil = Majsolja
Peanut oil = Jordnötsolja
Vegetable oil = Vegetabilisk olja

KRYDDOR OCH SMAKSÄTTNING

White vinegar = Vit ättika
Cider vinegar = Äppelcidervinäger
Ground ginger = Malen ingefära
Ground cinnamon = Malen kanel
Cocoa powder = Kakao pulver
Allspice = Kryddpeppar
Seeds from 1 vanilla bean = Frön från 1 vaniljstång
Grated lemon zest = Rivet citronskal
Almond paste = Mandelmassa
Coconut flakes = Kokosflingor

11 kommentarer:

  1. Suverän lista - tackar! Sparar den för framtida bruk!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Du har minst ett fel i din lista.
    Har inte läst igenom listan men så det här direkt
    Self rising flour är inte extra fint vetemjöl.
    Det är ett mjöl där bakpulvret redan är tillsatt.....

    Vänligast

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vet inte om jag missförstod dig men i extra fint vetemjöl är det tillsatt bakpulver i så det är väl samma mjöl som både du och jag pratar om. Läs på förpackningen så ser du att extra fint vetemjöl faktiskt är ett Self rising flour. Sen tycker jag att du kan formulera dig på ett trevligare sätt, läser man det du skriver så tar du för givet att det är fler än ett fel i min lista och du skriver själv att du inte läst igenom den, jag tar tacksamt emot tips men tycker att man kan göra det på annat sätt än du just gjorde nu.

      Vänligast

      Radera
    2. Så här skriver Kungsörnen om deras Extra Fint Mjöl!

      Ett s k ”self-raising flour”. Ett vetemjöl där en ännu mindre del av vetekärnan, än för kärnvetemjöl, har använts. Det ger ett vitt mjöl med svagt protein som fungerar bäst när man bakar kakor och kaffebröd. Extra vetestärkelse är tillsatt mjölet för att hjälpa bakverket att bära upp fett och socker. Även bakpulver är tillsatt i en optimal mängd för att göra bakningen enklare. Extra bakpulver behöver inte tillsättas. Tillsammans ger dessa fördelar ett mjöl som gör sockerkakor fina och höga, småkakor spröda och möra och kaffebrödet porösare. För att byta ut vanligt vetemjöl till Extra Fint Mjöl i recept: Ta samma mängd Extra Fint Mjöl men uteslut bakpulver. Om det ingår bikarbonat, så behåll det i receptet

      MVH Linda-Marie

      Radera
  3. hej! jag funderar på en ingrediens jag hittade häromdagen, vad är white sugar? är det samma sak som vanligt strösocker (granulated sugar)?
    Tacksam för svar :)

    SvaraRadera
  4. Ja, det ar vanligt strosocker.

    Med vänlig hälsning Sophie

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Florsocker kan också vara kallat Icing sugar.Det är lite olika från affär till affär men en del matvaror,har jag upptäckt efter att ha bott här i UK i 16 år.
    Mvh
    MonaLisa

    SvaraRadera
  6. Hej. Vet du vad "cake flour (not selfrising)" är för något? I samma recept ska det även vara "all-purpose flour".
    Vänligen Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det du ska baka Marie? all-purpose flour är ju vanligt vetemjöl och det är ofta man använder fler än en mjölsort när man bakar. Ska du göra vanliga småkakor så vill man ju ha ett mjöl med så lite gluten i som möjligt och extra fint vetemjöl är det ju tillsatt bakpulver i och det säger du att det skulle man inte ha så mitt svar utan att riktigt veta vad det är du ska baka är att du försöker hitta ett mjöl med så lite gluten som möjligt. Vet att cake flour används mycket i amerikanska recept men här i Sverige har vi inte direkt något substitut för det men det närmaste du kan komma är att köpa vanligt vetemjöl som är gjort på vårvete. Hoppas att det var till någon hjälp :-)

      Radera
    2. Hej. Jo det är ett amerikanskt recept för cupcakes.

      Radera
  7. Jag undrar om caster sugar finns i Sverige? Det är finkornigare än strösocker (men definitivt inte florsocker) så att det lätt tas upp av blandningen för t.ex. maränger.

    SvaraRadera