fredag 30 december 2011

Adventsbullar

CIRKA 30 ST

INGREDIENSER

100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
2 1/2 dl kesella 10%
2 1/2 dl socker
1 msk kardemumma
1/2 tsk salt
1,5 l vetemjöl special

VANILJKRÄM:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g smör

KRYDDSMÖR:
100 g smör
1 tsk stött kardemumma
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker


GARNERING:
florsocker

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret i en gryta ihop med saffran. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och blanda ut den lite med mjölkblandningen.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, stött kardemumma, salt och nästan allt mjöl.
Blanda tills degen blir blank och släpper från kanterna på skålen.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter.

VANILJKRÄM:
Koka upp mjölk med en urskrapad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka. När blandningen tjocknat ordentligt häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Fortsätt tills krämen är slät. Kyl krämen i kylskåp.




KRYDDSMÖR: 
Vispa smöret krämigt och tillsätt stött kardemumma, socker och vaniljsocker. Blanda ihop väl, ställ åt sidan.

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig för att dela den i två delar.
Kavla ut degen till en rektangel och bred ut kryddsmöret. Bred även över vaniljkrämen och rulla den sedan till en rulle och skär rullen i cirka 2-3 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsform som är klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra degen och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter.


Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna i plåten. Sikta lite florsocker på dem innan servering och bryt i sär bullarna.

söndag 25 december 2011

Ris à la Malta

CIRKA 4 PORTIONER

INGREDIENSER

4 portioner, TOMTEGRÖT
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
2 st mandariner

GÖR SÅ HÄR:
Koka tomtegröten enligt receptet. Vispa grädden fluffigt och rör ner den i tomtegröten. Tillsätt vaniljsockret, skala mandarinerna och klipp klyftorna i bitar med en sax och rör ner dem i ris à la maltan.

tisdag 20 december 2011

Julköttbullar

CIRKA 80 ST

INGREDIENSER

1 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 röd lök
10 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk spiskummin
2 msk senap
400 g fläskfärs
600 g nötfärs

GÖR SÅ HÄR:

Blanda ströbröd och grädde i en skål. Låt svälla 5 min. Skala och finhacka löken. Stöt de båda pepparsorterna fint. Blanda ner ägg, lök, kryddor och senap i ströbrödet. Rör blandningen med färsen tills allt är väl blandat.


Forma till små köttbullar med lite olja i händerna. Stek köttbullarna i en stekpanna med smör på medelvärme i cirka 7 min.

söndag 18 december 2011

Mjuk pepparkaka med frosting och granatäpple

1 KAKA

INGREDIENSER

6 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 påse pepparkakskryddor
2 dl gräddfil
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 nypa salt

CREAM CHEESE LIME FROSTING:

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

DEKORERING:
florsocker
granatäpple

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER

GÖR SÅ HÄR:


Receptet är anpassat till den här formen.
Till en vanlig sockerkaksform halvera receptet.

Hemligheten med att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och socker riktigt, riktigt pösigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli väldigt kompakt och gummigaktig i konsistensen, utan man ska försiktigt sikta och vända ner den i smeten.

Så börja med att vispa ägg, socker och vaniljsocker i cirka 5 minuter.
Smält sedan smöret ihop med pepparkakskryddan och blanda ner den ihop med gräddfilen i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål väl och sikta sedan ner det i smeten, rör runt med luftiga tag med en slickepott tills smeten blandats väl men överarbeta inte smeten.


Smörj formen med smör. Lättast att få ut smöret jämnt i formen i alla konturer är att använda en pensel. Sikta sedan i idealmjöl på så sätt syns alla konturer bättre när kakan är färdig än om du hade använt dig av vanligt ströbröd.


Fyll formen med smeten och dra upp smeten på kanterna som på bilden ovan. På så vis gräddar inte kakan över och du får en slät och fin botten på kakan.Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter men prova med provsticka, den skall vara torr i mitten. Stjälp upp på ett serveringsfat och låt svalna.

CREAM CHEESE LIME FROSTING:
Ta fram smöret och lägg det i en skål och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, skal av 1 lime och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting. 
Fyll en sprits med frostingen och garnera din kaka med den.
Sikta lite florsocker på kakan för att förstärka konturerna och sist skär itu granatäpplet, ta ur kärnorna och strö dem över kakan.

Underbart god mjuk pepparkaka med 
syrlig frosting och granatäpple,
smakerna gifter sig underbart ihop.

fredag 16 december 2011

Tryffel cupcakes

CIRKA 18 ST 

INGREDIENSER

200 g osaltat smör
200 g hackad mörk choklad
1 dl kokt svart kaffe
1 1/2 dl extra fint vetemjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl kakao
1/2 tsk bikarbonat
4 dl socker
3 ägg
1 1/2 msk solrosolja
3/4 dl mjölk

Mörk, ljus och vit tryffel att dekorera med.

GANACHE PÅ MJÖLKCHOKLAD:
150 g mjölkchoklad
125 g osaltat smör
1/2 dl grädde

SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Smält sakta samman smör, choklad och kaffe i en gryta och lyft sedan bort den från värmen.
Sikta samman mjölsorterna, kakao och bikarbonat i en stor skål och blanda även i socker.
Vispa samman ägg, olja och mjölk och blanda ned äggblandningen tillsammans med chokladblandningen, lite i taget i mjölblandningen.

Fyll formarna till 3/4 delar med smeten.

Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Kontrollera med provsticka att de är färdiga i mitten. Låt dem sedan kallna på galler.

GANACHE PÅ MJÖLKCHOKLAD:
Smält sakta samman ingredienserna i en gryta. Häll upp ganachen i en skål och låt den kallna helt. Vispa den tjock och krämig. Dekorera cupcakesen med ganache och några bitar tryffel.

Hoppas att det smakar!

onsdag 14 december 2011

Lingonkaka

1 KAKA

INGREDIENSER

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
225 g lingon
1 dl vatten

FYLLNING:
100 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

DEKORERING:
florsocker
lingon

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Smörj en bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter med matfett och strö den med ströbröd.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, malen kardemumma, bakpulver och lingon i en skål, vänd ner det i äggsmeten.
Koka upp vattnet och rör ner det i smeten, häll smeten i formen.

Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Lossa kanten på formen och låt kakan svalna på galler. Dela kakan i 2 bottnar.

FYLLNING:
Smält matfettet. Tillsätt mjölken och vaniljsockret och koka det i cirka 2 minuter under omrörning.
Skeda vaniljmjölken över bottnarna. 
Lägg ihop kakan och dekorera med
florsocker och lingon.
 
ETT TIPS!
Klipp stjärnor ur ett vanligt papper och lägga det på kakan och så siktar man florsocker på tills stjärnorna syns tydligt. Sedan tar man bort pappret försiktigt och siktar lite florsocker över hela kakan. Till sist strör du lite lingon över kakan.

tisdag 13 december 2011

Lussekatter


Ingredienser: ca 40 st


100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
2 1/2 dl kesella 10%
2 1/2 dl socker
1 msk kardemumma
1/2 tsk salt
1,5 l vetemjöl special


Garnering:
russin
uppvispat ägg


Sätt ugnen på 200 grader.


Gör så här:
Smält smöret i en gryta ihop med saffran. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och blanda ut den lite med mjölkblandningen.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, stött kardemumma, salt och nästan allt mjöl. 
Blanda tills degen blir blank och släpper från kanterna på skålen.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig för att dela den i två delar.
Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera. Rulla varje bit till en smal rulle och forma till en lussekatt.


Russin till dekoration.


Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
Jäs i ytterligare 30-40 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter eller tills att de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.

söndag 11 december 2011

Tomtegröt


Ingredienser: ca 4 portioner


2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
50 g smör
1 tsk salt
6 dl gammaldags mjölk
3 dl grädde
1 kanelstång


Gör så här:
Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor gryta med tjock botten. Koka på svag värme i cirka 10 minuter.
Tillsätt gammaldags mjölk, grädde och kanelstången. Låt koka på mycket svag värme i cirka 30-40 minuter. Späd med mer gammaldags mjölk om gröten blir för tjock.
Servera med mjölk, lite socker och kanel. Även saftsoppa är himla gott till!

torsdag 8 december 2011

Pepparkaksgrottor


Ingredienser: ca 20 st

250 g mjukt smör
1 1/2 dl brunt farinsocker
4 1/2 dl extra fint vetemjöl
1 dl marsanpulver
4 tsk pepparkakskryddor
lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader.


Vispa mjukt smör och socker poröst. Blanda mjölet, marsanpulvret och pepparkakskryddorna i en skål. 
Arbeta in de torra ingredienserna i smörblandningen.
Rulla ut till två längder och dela dem i cirka 20 bitar.

Rulla dem till små bollar och lägg dem i pappersformar i en muffinsplåt.
Använd en sked och tryck försiktigt ett håll mitt i bollen.
 Klicka i lingonsylt i hålet.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna!

    onsdag 7 december 2011

    Pepparkaksknäck med pecannötter



    Ingredienser: ca 50 st


    100 g smör
    2 1/2 dl grädde
    3 dl socker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    1 tsk kanel
    1 krm ingefära
    1 krm kryddnejlika
    25 g hackade pecannötter


    Gör så här:
    Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ned grädde, socker och sirap. 
    Tillsätt vaniljsocker, kryddorna och de hackade pecannötterna och rör ihop väl. 
    Låt koka utan lock i 15-20 minuter. Rör om då och då.
    Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig, eller så skall termometern stå på 122 grader.


    Ischokladformar


    Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar, gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta.
    Låt knäcken stelna, förvara svalt i en burk.



    söndag 4 december 2011

    Pepparkaks cupcakes





    Ingredienser: 24 st


    150 g mjukt smör
    3 1/2 dl socker
    3 ägg
    2 1/2 dl gräddfil
    2 msk rårörda lingon
    4 dl vetemjöl
    3 tsk bakpulver
    1 msk kanel
    1 tsk kryddnejlika
    1 tsk ingefära


    Kanelfrosting:
    250 g philadelphiaost
    1 1/2 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    1 msk kanel
    2 tsk marsanpulver
    4 tsk honung


    Lingonfrosting:
    120 g mjukt smör
    200 g philadelphiaost
    8 dl florsocker
    1 1/2 dl frysta lingon


    Sätt ugnen på 175 grader.


    Gör så här:
    Vispa smöret krämigt i cirka 5 minuter. Tillsätt sockret och vispa ytterligare 5 minuter tills att det blir riktigt vitt och pösigt.
    Vispa ner äggen ett i taget. Rör ihop gräddfilen med dom rårörda lingonen i en skål och rör  sedan ner det i smeten. Blanda dom torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner mjölblandningen i smeten och rör runt med en slickepott med stora luftiga tag.
    Lägg pappersforma i en muffinsplåt och fyll dem med smet till 2/3. Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.




    Kanelfrosting:
    Blanda alla ingredienserna i en skål och vispa tills det blir en len frosting som går lätt att spritsa utan några klumpar.




    Lingonfrosting:
    Tärna smöret och lägg det i en skål. Tillsätt philadelphiaosten och  florsockeret och vispa till en jämn frosting.
    Sist rör du ner dom frysta lingonen försiktigt så det blir en lätt rosa ton och lingonen mosas ej helt.




    Fyllning: 
    Ta en äppelurkärnare och gör ett litet hål i mitten på varje cupcake. Fyll hålet med kanelfrostingen. 




    Dekoration:
    Spritsa på lingonfrostingen på varje cupcake och dekorera sedan med ett mini-pepparkakshjärta.




    Recept på pepparkaksdeg så du kan göra mini-pepparkakshjärtan finner du här!

    fredag 2 december 2011

    Pepparkakor





    Ingredienser:


    250 g smör
    5 dl socker
    3 dl ljus sirap
    1 1/2 msk ingefära
    2 msk kryddnejlika
    2 msk kanel
    3 dl grädde
    1 msk bikarbonat
    1,2 kg vetemjöl


    Gör så här:
    Tärna smöret och lägg i en skål. Hetta upp sirapen i en kastrull och häll den över smöret. Rör tills smöret smält helt så det blir en lös blandning. Blanda i socker och rör poröst.
    Tillsätt kryddorna och blanda väl. 
    Vispa grädden riktigt hårt och rör ner den i degen. Häll cirka 1 kg vetemjöl i en skål och spara resten till ut bakningen. Tillsätt bikarbonaten i mjölet och blanda väl. Rör ner mjölblandningen lite i taget med resten av ingredienserna till en smidig deg.
    Dela degen i två bitar och plasta in dem och lägg dem i kylskåp och låt stå över natten.


    Ta fram degen en stund innan
     så att den inte är så hård vid ut bakningen.
    Ta fram valfria pepparkaks figurformar.


    Ett bra tips när man bakar pepparkakor är att man kavlar ut degen på bakplåtspappret direkt, då behöver man inte flytta på pepparkakorna och så håller dom sin fina form och man får jättefina pepparkakor. Dessutom behöver du inte använda mjöl till ut bakningen heller.
    Dra bara bort den överflödiga degen mellan figurerna och börja om från början igen och fortsätt så tills degen är slut.


    Sätt ugnen på 175 grader.


    Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i cirka 5-10 minuter. Låt svalna på galler och förvara dem i en fin burk.