onsdag 30 november 2011

Saffranskaka med vit choklad


Du behöver...

3 ägg
225 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 gram vit choklad
50 g smör
10 gram saffransarom
100 gram vispgrädde
210 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 
2. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något.
3. Smält smöret ihop med saffransaromen i en kastrull och tillsätt grädden. Rör ner smörblandningen i äggsmeten försiktigt.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten också.
5. Blanda i den smälta vita chokladen. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser. 
6. Ta fram en form, smöra och bröa den. 
7. Häll i smeten till 2/3 delar ungefär. Ett bra tips är att dra upp smeten till kanten som på bilden här nedan, på så sätt rinner inte kakan över när man bakar av den.
8. Baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Prova med provsticka den skall inte vara kladdig.
9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
10. Sikta gärna lite florsocker på kakan innan servering.






tisdag 29 november 2011

Skurna pepparkakor



Ingredienser: ca 50 st


250 g smör
2 1/2 dl socker
1 dl sirap
500 g vetemjöl
1 msk kanel
1/2 msk nejlikor
75 g mandel
1/2 msk bikarbonat
2 msk vatten


Sätt ugnen på 175 grader.


Gör så här:
Lägg smör, socker och sirap i en kastrull och hetta upp. Blanda vetemjöl, kanel och nejlikor i en skål.
Hacka mandeln och blanda ner den i skålen också. Tillsätt smörblandningen i skålen tillsammans med de andra ingredienserna och blanda väl.
Blanda ut bikarbonaten i vattnet och tillsätt det i degen sist.
Dela degen i två delar och rullar dem till 2 längder och lägg dem i aluminiumfolie. 
Degen är ganska kletig men det skall den vara.


Låt stå i kylskåp över natten.
Ta fram rullarna och skär dem i cirka 1/2 cm tunna skivor och lägg ut dem på bakplåtspapper på en plåt. 



Grädda pepparkakorna i 5-10 minuter i mitten av ugnen och låt svalna på galler när du tagit ut dem ur ugnen.

måndag 28 november 2011

Saffran cupcakes


Ingredienser: 12 st


3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl grädde
1/2 g saffran
1 tsk romarom
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Cream cheese orange frosting:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 apelsin
150 g philadelphiaost



Sätt ugnen på 175 grader.


Gör så här:
Smöra och bröa formarna. Använder du vanliga muffinsformar behövs inte detta!
Ställ dem på en plåt eller i en muffinsplåt.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Hemligheten med "höga" cupcakes är att man vispar länge så man arbetar in mycket luft i äggsmeten. 
Men man får vara försiktig när man blandar i resten utav ingredienserna.
Helst skall du använda en slickepott och vända ner ingredienserna med stora luftiga tag och för att inte få klumpar i smeten så siktar du ner mjölblandningen.
När du vispat klart äggsmeten smälter du smöret ihop med saffran. Ta av kastrullen från plattan och rör ner grädden och romaromen. Rör ner det i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och en nypa salt och sikta ner mjölblandningen i smeten med stora luftiga tag så du inte överarbetar degen och luften som du vispat in i smeten försvinner.
Det är då kakan blir platt och väldigt kompakt.


Fyll formarna med 2/3 smet och grädda dom i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.
Låt svalna under bakduk!
Cream cheese orange frosting:
Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, skal av 1 apelsin och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting.




Skär ut stjärnor på toppen av cupcaken och spritsa frostingen i hålet som blir på cupcaken och lägg sedan stjärnlocket på frostingen. Sikta till sist lite florsocker på innan servering.

söndag 27 november 2011

Pepparkakscheesecake


Ingredienser:

Kexbotten:
35 st pepparkakor
100 g smör

Fyllning:
800 g philadelphiaost
2 1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
4 ägg
10 st pepparkakor

Glasyr:
100 g philadelphiaost
1 dl florsocker

Dekoration:
Några pepparkakor


Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

Kexbotten:
Mixa pepparkakorna i en matberedare. Smält smöret. Blanda ingredienserna och tryck ut degen i botten på en springform. Ställ in i kylen under tiden du gör fyllningen.


Fyllning:
Rör ihop philadelphiaosten med sockret.
Blanda i mjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Häll i hälften av smeten och grädda cheesecaken i ett vattenbad i cirka 20 minuter så att ytan stelnar något.


Täck botten av springformen med aluminiumfolie och ställ formen i en ugnsform.
Häll i vatten i ugnsformen så att det kommer cirka 2-3 cm upp på springformens kant.
Detta sätt att baka gör att kakan gräddas långsammare och mildare och den blir fantastiskt god och saftig.
Ta ut formen ur vattenbadet och ställ formen på en bakduk och placera försiktigt ut 10 stycken pepparkakor på ytan. Häll på resten av fyllningen och ställ in formen i ugnen i vattenbadet och grädda ytterligare 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.


Låt kakan svalna. Ställ i den i kylskåp och låt den stå över natten så att den sätter dig.

Glasyr:
Blanda ihop ingredienserna och bred glasyren över kakan. Ta en pepparkaksform och tryck den på kakan så det blir små hjärtanformer på glasyren. Placera sist ut några pepparkakor som dekoration.

Servera pepparkakscheesecaken!

lördag 26 november 2011

Mjukt pepparkakshus

1 pepparkakshus
Ingredienser

Mjuk pepparkaka:
250 g smör
2 ägg
5 dl farinsocker
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
rivet skal av 1 apelsin
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:



Smörj och bröa en form på minst 1,7 liter.
Smält smöret. Rör ihop ägg och farinsocker.
Ta fram en bunke och blanda mjöl, salt, bakpulver och kryddor väl och rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.
Tillsätt sist det rivna apelsinskalet och mjölken. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 20 minuter.
Känn med provsticka att kakan är torr i mitten och täck eventuellt med folie de sista 20 minuterna så att kakan inte blir för mörk.
Låt kakan svalna helt i formen innan den stjälps upp på ett fat.






onsdag 23 november 2011

Christmas cupcakes


Ingredienser: 12 st

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Marsipantomtar och strössel till garnering

White chocolate frosting:
200 g vit choklad
200 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsockret vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med äggsmeten och tillsätt gräddfilen.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner det försiktigt i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den över ett vattenbad och rör ner den i smeten.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.
Grädda dem i mitten utav ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

White chocolate frosting:
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och låt svalna.
Vispa osten krämig och rör ner chokladen. Låt stå kallt en stund innan du dekorerar cupcaksen.
Bred frostingen över cupcakesen och garnera med strössel och marsipantomtar.

tisdag 22 november 2011

Lussemuffins



Du behöver...

50 gram jäst (för söta degar)
100 gram smör
500 gram standardmjölk
250 gram kesella 10%
10 gram saffransarom
135 gram strösocker
en nypa havssalt
cirka 1100 gram vetemjöl special

Mandelfyllning
60 gram mjukt smör
100 gram riven mandelmassa

Topping
vispat ägg till pensling
mandelsplitter
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.


1. Smula jästen i en deggryta. Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt inte allt mjöl på en gång utan se hur degen blir. Ibland behövs allt och ibland behövs mindre, det beror helt på mjölets temperatur och degspadets.
4. Låt jäsa övertäckt i deggrytan med plastpåse till dubbel storlek.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och riv den till 24 stycken släta bullar och lägg dem i muffinsformar i en muffinsplåt.
6. Låt de jäsa en stund under bakduk när du gör fyllningen.

Mandelfyllning

7. Riv mandelmassan fint och tillsätt lite av smöret i omgångar så det inte blir klumpigt.
8. Fyll en spritspåse med rund tyll med mandelfyllningen och spritsa i lite av den i varje bulle.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelsplitter.
10. Baka av i mitten av ugnen i cirka 8-10 min. Låt svalna på galler
11. Sikta lite florsocker på lussemuffinsen.

Tips!
Det går att utesluta saffran om man vill det och byta ut mot 10 gram kardemummakärnor som du mortlar och tillsätter i degspadet.












måndag 14 november 2011

Godis cupcake

Cirka 24 st
Ingredienser

Vaniljcupcakes:
5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
225 g mjukt smör
4 3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 ägg
2 dl mjölk

Cream cheese lime frosting:
120 g mjukt smör
8 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
200 g philadelphiaost

Garnering:

Chokladlinser, mini-geléhallon och chokladprickar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Viktigt! är att ALLA ingredienser är rumsvarma, 
annars skär sig smeten.

Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smöret krämigt. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna ihop med sockret, 
vispa ljust och pösigt ( ca 5 min).
Tillsätt sedan äggen, ett i taget under fortsatt vispning.

Sikta i vetemjölsblandningen, lite i taget och
varva med mjölken till en jämnt smet.
Lägg formar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dom.
Lägg några chokladlinser i varje cupcake och
grädda dem mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Spritsa varje cupcake med lite frosting och dekorera med
 chokladlinser, mini-geléhallon och chokladprickar.

onsdag 9 november 2011

Banoffeetårta

Cirka 12 portioner
Ingredienser

Hög tårtbotten:
Jag har använt en springform på 24 cm i diameter till denna tårtan. Men haft 6 ägg i stället för 5, detta för att få en extra hög tårtbotten.
Sen har jag mosat i en banan i smeten och tillsatt 1 krm vaniljpulver.


Skär tårtbotten i 3 delar.
Lager 1, Chokladkräm och skivad banan

2 st bananer


Chokladkräm:

1 dl socker
1 dl kakao
3 dl grädde

Gör så här:
Blanda socker, kakao och grädde i en skål och ställ in i kylskåpet, minst i en halv timme tills att sockret löst sig helt. Vispa sedan fluffigt och bred ut det jämt över första tårtlagret. Skiva bananerna tunt och placera över chokladkrämen.



Lager 2, Kolasås och skivad banan

1 burk kondenserad mjölk
2 st bananer

Gör så här:
Koka burken i en kastrull med vatten. Burken måste under HELA kokningstiden vara täckt med vatten, så man får fylla på vatten allt eftersom. Koka den i cirka 2 1/2 timma. Den skall inte bli jättetjock.

Kolasås gjord på kondenserad mjölk i burk.
Bred ut 2/3 delar av kolasåsen över lager 2 och skiva bananerna tunna och placera dem över kolasåsen.

Lägg på den sista tårtbottnen.
Dekorering:
5 dl grädde
1/3 kolasås
chokladdoppade skumbananer
riven mörk choklad

Gör så här:
Vispa grädden och rör ner kolasåsen som blev över. Bred kolagrädden över tårtan i ett jämnt lager. Dra med en gaffel på toppen och gör ränder på. Placera ut de chokladdoppade skumbananerna på tårtan och till sist riv lite mörk choklad på tårtan.