fredag 28 oktober 2011

Halloween cupcakes

Cirka 12 st
Ingredienser


4 dl pumpapuré
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
2 nypor salt
1 1/2 dl matolja

Cream cheese orange frosting:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av 1 apelsin.
150 g philadelphiaost
En skvätt gul och röd hushållsfärg.

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:


Har använt Butternutt pumpa i det här receptet.
Skala, kärna ur och tärna pumpan. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa till en slät puré. 

Pumpapuré
Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt olja och pumpapuré. Blanda väl med luftiga tag till en jämn smet.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt
 och fyll dem med smeten.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Känn med en provsticka, de skall inte vara kladdiga. Låt svalna.


Cream cheese orange frosting:Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, skal av 1 apelsin och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting. Skvätt i några droppar gul och röd hushållsfärg tills att du får en orange färg som du gillar.

Cream cheese orange frosting
Ta en spritspåse och fyll den med frostingen. Spritsa frostingen på cupcaksen och dekorera dem med små pumpor och fladdermöss.

Dekorerad med pumpa.
Du kan dekorera dina Halloweencupcakes med vad du vill, det är bara fantasin som sätter stopp men dessa har jag köpt på ett bageri. 

Cream cheese orange frosting

RÄCKER TILL 12 ST CUPCAKES

INGREDIENSER

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Rivet skal av 1 apelsin. 
150 g philadelphiaost
En skvätt gul och röd hushållsfärg.

GÖR SÅ HÄR:
Ta fram smöret och lägg det i en bunke och låt det bli rumsvarmt. Häll sedan i florsocker, vaniljsocker, skal av 1 apelsin och philadelphiaosten och vispa till en jämn och krämig frosting. Skvätt i några droppar gul och röd hushållsfärg tills att du får en orange färg som du gillar.

tisdag 18 oktober 2011

Apelsinkaka med kardemumma


Du behöver...

2 ägg
180 gram socker
1 msk malen kardemumma
200 g apelsinmarmelad
1 dl kallt vatten
120 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smöra och bröa en form.
2. Vispa ägg, socker och malen kardemumma riktigt pösigt.
3. Rör försiktigt ner apelsinmarmeladen och vattnet.
4. Sikta ner mjölet och bakpulvret i smeten. Rör runt i smeten med luftiga tag med en slickepott så mjölblandningen fördelas jämt.
5. Häll i smeten i den smorda formen till ungefär 2/3 av formen. Dra upp smeten på kanterna som på bilden här nedan, på så vis bakar kakan ej över kanten.
6. Baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, känn med en provsticka den skall ej vara kladdig. 
7. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen.

Garnering

8. Sikta lite florsocker på innan servering.


 

torsdag 13 oktober 2011

Chunkey banana brownies



Du behöver...

350 g mjukt smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
300 g vit choklad
150 g valnötter
3 st mogna bananer

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Vispa smör och socker vitt och poröst. 
2. Blanda i kakao, sirap och salt. 
3. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten. 
4. Hacka chokladen och valnötterna grovt och vänd ner dem i smeten. 
5. Skär bananer i skivor och blanda i dom sist.
6. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smeten.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
8. Låt den svalna något och skär i lagom stora bitar.





tisdag 11 oktober 2011

Kärleksmums



Du behöver...


5 ägg
360 gram socker
270 gram vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao
2 dl vatten
300 g smör
200 g daim

Chokladganache med espressokaffe
2 dl grädde
200 g mörk choklad
2 msk espressokaffe

Garnering
kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt.
2. Väg och mät upp de torra ingredienserna och vänd försiktig ner dem i äggsmeten. 
3. Tillsätt vatten och smält smör.
4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i och bred ut smeten. Strö över grovt hackad daim.
5. Baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Prova med en sticka, den skall vara lite kladdig. Låt svalna.

Chokladganache med espressokaffe

6. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
7. Koka upp grädden och häll den över chokladen med espressokaffet, rör runt tills chokladen smält helt.
8. Bred ut ganachen över kakan i ett jämnt lager.

Garnering

9. strö över kokos och låt ganachen stelna.




söndag 9 oktober 2011

Gammaldags vaniljsås

CIRKA 4 PORTIONER

INGREDIENSER

2 1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1/2 dl socker
4 äggulor
1/2 dl majsstärkelse
2 msk smör
2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:
Koka upp mjölk med delad urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket. Vispa socker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt. Smält smöret i den varma krämen under vispning. Kyl den i kylskåp. Lättvispa grädden och vänd ihop den med krämen till en fluffig vaniljsås. Servera den gärna till en äppelpaj.

Hallon och päronpaj

Cirka 4 portioner
Ingredienser

200 g hallon (går bra med frysta)
1 stor burk konserverade päron
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Ta fram en ugnsform och häll i hallonen i botten. Skär konserverade päron i bitar och blanda i dem i formen också.



Blanda alla ingredienser förutom smöret i en skål. Smält smöret i en kastrull och blanda ner det med dom andra ingredienserna. Klicka ut pajdegen på frukten i ugnsformen.


Grädda pajen i mitten utav ugnen i cirka 30 minuter eller tills att pajen fått fin färg.

Servera pajen med gammaldags vaniljsås.