tisdag 30 augusti 2011

Vaniljkräm


Du behöver...

Cirka 4 portioner

1 vaniljstång
5 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g smör

1. Koka upp mjölk med en urskrapad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket.
2. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt i en skål. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka.
4. När blandningen tjocknat ordentligt häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Fortsätt tills krämen är slät. Kyl krämen i kylskåp.

Tips!
Hemmagjord vaniljkräm är underbart gott och lätt om man bara håller ögonen öppna.
Det svåraste momentet är nämligen när man ska sjuda krämen så att den reder.
När krämen tjocknat måste man snabbt hälla över den i en kall skål.
Plasta sedan in skålen om den ska förvaras i kyl, så att den inte får kylskåpssmak och så får den lätt en "hinna" på toppen om man inte plastar in den.
Den här vaniljkrämen använder jag alltid till mina tårtor och bullar.

måndag 22 augusti 2011

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon



Du behöver...

2 ägg
270 gram socker
100 g smör
1 1/2 dl grädde
2 tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
210 gram vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl rårörda lingon

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smöra och bröa en form.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
3. Smält smöret och häll i grädden så smöret svalnar fortare.
4. Väg och mät upp de torra ingredienserna i en skål.
5. Rör ner smöret och grädden tillsamman med de torra ingredienserna med luftiga tag.
6. Rör sist ner lingonsylten och häll i smeten i formen.
7. Baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, känn med en provsticka den skall ej vara kladdig. 
8. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen.

Garnering

9. Sikta lite florsocker på innan servering.



tisdag 16 augusti 2011

Silviakaka



Du behöver...

2 ägg
180 gram socker
1 dl kallt vatten
120 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr
100 g smör
135 gram socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Garnering
Kokos

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smöra och bröa en form.
2. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
3.Väg och mät upp de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten och rör om med luftiga tag.
4. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet.
5. Häll i smeten i den smorda formen till ungefär 2/3 av formen. Dra upp smeten på kanterna som på bilden här nedan, på så vis bakar kakan ej över kanten.
6. Baka av kakan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, känn med en provsticka den skall ej vara kladdig.
7. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen.

Glasyr

8. Väg och mät upp alla ingredienser till glasyren i en gryta och rör ihop allt snabbt i grytan och låt sjuda en stund.
9. Låt glasyren svalna något och häll glasyren över kakan.

Garnering

10. Strö kokos över kakan och servera.









söndag 14 augusti 2011

Amerikansk äppelpaj med kolagrädde


Ingredienser: ca 10 portioner


Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
1 ägg
1/2 msk vatten


Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära


Pensling:
1 ägg
2 msk mjölk
2 msk råsocker


Sätt ugnen på 175 grader.


Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.


Granny Smith äpplen.
Skala och kärna ur äpplena och skär dom i klyftor.
Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära. 
När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform. 
Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
Fyll upp pajformen med äppelfyllning.


Pajskalet.

Äppelfyllningen.
Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
Nyp ihop skarven med fingrarna.
Pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.


Kolagrädde.


Kolagrädde:
5 dl grädde
1 dl kolasås


Vispa grädden ganska hårt och rör ihop med kolagrädden.
Lägg upp i en skål.

lördag 13 augusti 2011

Smörgåstårta med kyckling och mango

Cirka 30 portioner
Ingredienser

Brödbottnar till smörgåstårtan:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk socker
ca 13 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör så här:
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet.
Tillsätt salt och socker.
Arbeta in vetemjölet och låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.
Smörj en långpanna och häll ströbröd i så det blir ett jämt lager.
Arbeta degen något och
tryck ut den till ett jämnt lager i formen.
Låt jäsa övertäckt 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller till skorpan fått fin färg.
Låt svalna under bakduk.
Kantskär brödet och skär bort skorpan.
Dela i 3 bottnar.

Detta behöver du:

Lager 1

3 st philadelphiaost grillad paprika à 200 g

Lager 2

1 grillad kyckling
5 dl creme fraiche
3 dl majonäs
1 burk mango chutney
2 msk curry

Dekorering:
3 dl majonäs
2 dl creme fraiche
2 krukor romansallad
3 hg pålägg (kalkon med chili)
3 hg färdigskivad ost (gouda)
1 mango
1 gurka
1 korg physalis
körsbärstomater i olika färger

Gör så här:
Lägg en skiva av det kantskurna brödet på en bricka.
Bred på philadelphiaost grillad paprika jämt på det första lagret.
Lägg på ytterligare en skiva av det kantskurna brödet. Ta fram en skål och rensa kycklingen i lagom bitar och lägg i skålen med creme fraiche, majonäs, mango chutney och curryn.
Blanda om ordentligt och bred ut ett jämt lager av kycklingröran på det andra lagret.
Lägg på den sista kantskurna brödet.

Dekorering:
Börja med att blanda creme fraiche och majonäs i en skål till en smet.
Spackla majonäsblandningen på tårtan i ett jämnt lager.
Lägg romansalladen på tårtan från mitten och ut så att toppen på romansalladen kommer på kanten, vik försiktigt romansalladen vid kanten så den inte går sönder.
Rulla sedan osten och pålägget och lägg det som en oval ring på tårtan, varannan ost, varannan pålägg.
Skiva mangon i klyftor och lägg dem emellan osten och pålägget.
Skiva gurkan som mynt och lägg dem i en oval ring i mitten på tårtan, där i lägger jag körsbärstomaterna som jag delat på mitten. Till sist lägger jag lite physalis runt också.
Självklart får man dekorera hur man själv tycker och vill men så här har jag gjort.

Hoppas att det smakar!

fredag 12 augusti 2011

Kladdkakecupcakes

Cirka 12 st
Ingredienser

Muffins:
100 g smör
100 g mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
10 st Ballerina Kladdkaka kex

White chocolate frosting:
200 g vit choklad
200 g philadelphiaost
röd karamellfärg

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Smält smör och choklad i en kastrull. Måtta upp vetemjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Häll över chokladblandningen och rör ihop. Mixa Ballerinakexen i en matberedare och blanda ner i smeten. Ställ pappersformar i en muffinsplåt, fyll formarna till 2/3. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Testa med en provsticka de skall vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna på galler.

White chocolate frosting:
Hacka chokladen och smält den i vattenbad. Låt svalna något.
Rör ihop chokladen med philadelphiaosten och karamellfärgen till en krämig och len frosting.
Tillsätt karamellfärgen tills du är nöjd med färgen på frostingen, prova gärna någon annan färg också. Ställ med fördel in frostingen i kylskåpet ett tag så blir det lättare att spritsa den på cupcakesen. Spritsa på frostingen på cupcakesen och dekorera dom med vad du vill t ex strössel.

torsdag 11 augusti 2011

Banan och chokladpaj


Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 ägg
200 g schweizernötchoklad
3-4 bananer

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop dom torra ingredienserna i en skål.
Smält smöret och häll i det med dom torra ingredienserna och ägget, rör runt tills att det blir en len smet.
Tryck ut smeten i en pajform.
Skiva bananerna och lägg dem på pajsmeten men låt det vara ca 1 cm från kanten.
Hacka chokladen fint och strö den på bananerna.
Låt pajen sedan gräddas i mitten av ugnen i cirka 30 min.



Innan gräddning.
Servera gärna pajen med vaniljglass när den är färdig men låt den bli ljummen för det är då den är som godast.

Jordgubbscupcakes med vit choklad

Cirka 8 stora cupcakes
Ingredienser

Muffins:
125 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde
1/2 liter jordgubbar
100 g vit choklad

Vit chokladfrosting:
60 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Vispa smöret och sockret ljust och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål, sikta ner i äggsmeten.
Blanda i grädden, hacka chokladen och tillsätt den i smeten också, blanda försiktigt.
Fortsätt röra tills smeten blir alldeles slät och jämn.
Fördela 2/3 smet i formarna.
Rensa jordgubbarna och dela dem i fyra delar.
Tryck ner ett par delar i varje form.

Tips!
Jag sätter alltid mina formar i en muffinsplåt när jag bakar muffins. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och då tappar de lätt formen. Med plåten som stöd för formarna får man höga och fina muffins!

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills muffinsen fått en fin färg.

Vit chokladfrosting:
Vispa smöret och philadelphiaosten krämigt.
Rör i någon dl av florsockret och vaniljsockret.
Bryt chokladen i mindre delar och smält den över vattenbad.
Låt chokladen svalna innan du rör i den i blandningen. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om frostingen känns för lös.
Dekorera med en hel eller halv jordgubbe på varje cupcake.
Du kan eventuellt låta frostingen stå ett tag i kylskåpet innan du spritsar för att få den fastare.

Schwarzwaldtårta med blåbärsgrädde

Cirka 10 portioner
Ingredienser

6 st äggvitor
1 dl socker
100 g hasselnötter
300 g mörk choklad
12 dl grädde
200 g stora blåbär

Sätt ugnen på 150 grader.

Bottnar:
Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
Mixa hasselnötterna i en matberedare och blanda ner dem i marängen.
Måtta ut 3 lika stora bottnar på ett bakplåtspapper.
Spritsa eller bred ut marängbottnarna och grädda dem krispiga i mitten av ugnen cirka 50
minuter. De kan med fördel stå kvar i eftervärmen och torka.

Choklad:

Temperera chokladen. Smält 100 gram choklad i ett vattenbad.
Tag av från värmen och rör ner 200 gram finhackad choklad i den smälta chokladen.
Låt svalna och bred ut chokladen tunt till avlånga tungor på ett bakplåtspapper med hjälp
av en palett. Låt den stelna. Man kan även breda ut den tunt och skära till fyrkantiga bitar när den stelnat.
Pensla även bottnarna med smält choklad på ena sidan.

Grädde:
Vispa grädden fluffig och smaksätt med blåbären. (spara några till garneringen)

Lägg ihop tårtan:
Bred ett lager grädde mellan alla lager och sedan över toppen på tårtan. Spritsa resterande grädde i klickar över toppen på tårtan. Sätt chokladflarnen runt tårtan och stick några flarn i toppen på tårtan. Och till sist lägg några blåbär på toppen av tårtan också.

Härlig sommartårta med jordgubbar

Cirka 12 portioner
Ingredienser

Tårtbotten:
3 1/2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins­vinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg


Cream cheese frosting:
600 g philadelphiaost
4 1/2 dl florsocker
3 msk limejuice
1/2 msk rivet limeskal

Till dekorering:
1 liter rensade jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

Tårtbotten:

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk.
Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.

Cream cheese frosting:
Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering. Skär tårtbotten i 3 delar. Bre lite mer än 1/3 av frostingen på den undre delen. Täck med ett lager jordgubbar. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på den översta delen och bre på ett tunt lager med frosting, lite mindre än 1/3 runtom. Ställ in i kylen cirka 30 minuter för att stelna. Ta ut och bred på resten av frostingen. Dekorera med jordgubbarna.

onsdag 10 augusti 2011

Choklad och blåbärstrifle cake

Cirka 8 portioner
Ingredienser

Kladdkaka:
100 g smör
2  ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung

Till servering:
3 1/2 dl vispgrädde
4 dl blåbär
1/2 dl blåbärslikör, eller liknande likör

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

Kladdkaka:

Klä en ugnsform cirka 18x24 centimeter med bakplåtspapper.
Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans
med sockret.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i
äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av
ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka
kommer inte att gå åt till desserten.

Chokladtryffel:
Hacka chokladen till tryffeln grovt.
Koka upp vispgrädden (1 1/2 deciliter) tillsammans
med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar
bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter
snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält
och tryffeln är jämn och blank.
Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och
låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.
Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen
ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka
30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln
för att göra en chokladmousse, och det
är viktigt att den inte är för kall eftersom det då
finns risk att moussen skär sig.
Spara 1/2 deciliter av chokladtryffeln till dekor och
vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln.
Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av
grädden till serveringen fluffig.

Till servering:
Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av
bitarna i botten av en serveringsskål.
Stänk över lite av likören och strö sedan över en
tredjedel av blåbären.
Klicka över en del av chokladmoussen och
vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär,
chokladmousse och grädde.
Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den
sparade chokladtryffeln.
Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är
dags. Desserten är hållbar i 2–3 dagar i kylen.

tisdag 9 augusti 2011

Hög tårtbotten

När jag skulle göra min första tårta utan att använda dom färdiga tårtbottnarna som man kan köpa i affären så sökte jag runt lite på internet och hittade ett helt fantastiskt gott och enkelt recept enligt mig och vill nu gärna dela med mig utav detta fynd. Den bästa tårtbotten bakas enligt principen ”lika delar”. Det är också det bästa sättet för att på ett enkelt sätt anpassa storleken på tårtbotten enligt formen man vill använda.


Gör så här:
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg + 2½ tsk bakpulver

För en lite mindre söt botten kan man bara ha en aning mindre socker än ägg, jag kan inte säga exakta mått men några centimeter mindre.

En glutenfri tårtbotten kan man göra genom ha cirka hälften potatismjöl, hälften glutenfri mjölmix och sammanlagt lite mera mjöl än ägg. Man kan "bröa" kakformen med t.ex. kokosflingor eller mandelspån.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen) Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ( minst 4 min) Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Skall du göra en chokladbotten ta då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl. Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.



Grädda kakan enligt:
20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg.
Känn på botten med en provsticka när du tror att den är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Grädda i nedre delen av ugnen och kom också ihåg att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop. Låt botten stå och svalna en stund i cirka 15 min i formen och stjälp sedan upp den på sockrat bakplåtspapper.

Den här tårtbotten är gjord på 5 ägg.  
Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. Sen kan man baka tårtbottnarna i god tid innan de behövs. Väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.  

Morotsrulltårta



Du behöver...

3 ägg
180 gram socker
2 st fint rivna morötter
60 gram potatismjöl
45 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära

Cream cheese lime frosting
60 gram smör
100 gram philadelphiaost
240 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal och saft av en lime

Sätt ugnen på 175 grader.

1. 
Vispa ägg och socker riktigt poröst, blanda sedan i de rivna morötterna.
2. Väg och mät upp de torra ingredienserna noga i en skål och sikta ner i äggsmeten och rör sedan om försiktigt.
3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och baka av mitt i ugnen i cirka 5-8 minuter.
4. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret som kakan har bakats på med lite kallt vatten och drag bort pappret. Låt kakan svalna.

Cream cheese lime frosting

5. Väg och mät upp alla ingredienser och kör ihop dem i en köksassistent med vinge till en jämn och krämig frosting. 
6. Bred ut ett jämnt lager av frostingen över kakan och rulla ihop kakan till en rulle och lägg den i frysen en stund så att den stelnar. Det blir mycket lättare att skära fina bitar av den när den är halvfrusen.