tisdag 30 augusti 2011

Säterknutar

CIRKA 18 ST

INGREDIENSER

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl ljus sirap
14 dl vetemjöl special

FYLLNING:
200 g riven mandelmassa
2 dl vaniljkräm
1 tsk vaniljsocker

Smält smör och socker till garnering.

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarm cirka 37 grader. Smula jästen i en skål och häll över mjölkblandningen, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirapen och det mesta av mjölet. Tänk på att degen ska vara så lös som möjligt. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper skålens kanter. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.

FYLLNING:
Riv mandelmassan i en skål och tillsätt vaniljkräm och vaniljsocker. Blanda ihop ingredienserna till en len smet.  Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två degar. Det blir mycket lättare att kavla ut den om man gör det i två omgångar. Kavla ut en rektangel som är ungefär 1 cm tjock. Bred ut fyllningen och vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.

 Låt dom jäsa i cirka 30 minuter under bakduk.  
Grädda knutarna i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Eller tills dom är gyllenbruna. Innan servering penslar knutarna med lite smält smör och doppar dom i socker.

Vaniljkräm

CIRKA 4 PORTIONER

INGREDIENSER

1 vaniljstång
 5 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:
Koka upp mjölk med en urskrapad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka. När blandningen tjocknat ordentligt häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Fortsätt tills krämen är slät. Kyl krämen i kylskåp.

TIPS!
Hemmagjord vaniljkräm är underbart gott och lätt om man bara håller ögonen öppna.
Det svåraste momentet är nämligen när man ska sjuda krämen så att den reder.
När krämen tjocknat måste man snabbt hälla över den i en kall skål.
Plasta sedan in skålen om den ska förvaras i kyl, så att den inte får kylskåpssmak och så får den lätt en "hinna" på toppen om man inte plastar in den.
Den här vaniljkrämen använder jag alltid till mina tårtor och bullar.

måndag 29 augusti 2011

Kesofrallor



Ingredienser: 16 st


50 g jäst
5 dl vatten
5 dl finrivna morötter
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
1 liter vetemjöl
1 liter vetemjöl special


Sätt ugnen på 200 grader.


Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumna vattnet. 
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in mjölet. Degen kan bli lite kladdig av keson så ta inte i för mycket mjöl. 


Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, tar ca 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den en kort stund. Dela den på mitten och rulla ut två tjocka längder. Platta till dem och skär önskade stora bitar. 


Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper,
 täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ungefär 20 minuter.
Pensla bröden med lite vatten precis innan du ska lägga in dem för gräddning och strö över pumpakärnor.


Jag har valt pumpakärnor men man kan också ha solrosfrön,
eller något annat efter tycke och smak.


Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg, cirka 15 minuter.
Testa att knacka under plåten, låter det ihåligt är brödet klart.

lördag 27 augusti 2011

Kolacheesecake





Ingredienser:


Kexbotten:
400 g digestivekex
150 g smör


Kola:
1 burk kondenserad mjölk


Cheesecakesmet:
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljpulver
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
Wherters original 50 g


Gör så här:


Kola:
Koka den kondenserade mjölken i konservburken i en gryta med vatten i ca 1 1/2 timme. Fyll hela tiden på med vatten så att burken hela tiden täcks med vatten. När den kokat färdigt låt den svalna genom att du häller kallt vatten i grytan och låt den stå ett tag.


Kexbotten:
Mixa digestivekexen till smulor i en mixer. Smält smöret i en gryta och häll över det smälta smöret på digestivekexen och fortsätt mixa tills det blir en smet av det.


Ta fram en form 24 cm i diameter och klä den med bakplåtspapper. 


Jag brukar använda lite olja som jag smörjer formen med,
på så vis fastnar bakplåtspappret mycket lättare.


Häll sedan i digestivesmeten i formen och platta till med en sked. Låt stå ett tag i kylen så att den svalnar innan du häller på kolan.


Kexbotten.
Öppna konservburken med kolan och häll den över kexbotten i ett jämnt lager. Ställ in i kylen igen och låt den stå där tills du skall hälla på cheesecakesmeten.


Kola.
Cheesecakesmet:
Det går att använda elvisp genom hela det här receptet med undantag för sista steget där man använder en slickepott. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.
Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. 
Häll socker och vaniljpulver över äggulorna.
Vispa äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.
Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).
Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast. Rör därefter ner den vispade grädden i cheesecakesmeten med lägsta hastigheten på elvispen.
Mixa Wherters original och häll smulorna i smeten och rör om.


Mixade Werthers original.
Rör försiktigt med en slickepott sist ner de vispade äggvitorna i smeten.
Nu är cheesecakesmeten färdig och du kan nu häll i den i formen. 




Ställ formen i frysen och låt den stå där i minst 5 timmar. 
Den här cheesecaken skall man göra antingen på förmiddagen om man skall ha den på kvällen eller dagen innan för det tar lite tid att göra den, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.


Servera gärna med färska hallon så bryter du av den söta kolan.

onsdag 24 augusti 2011

Matmuffins med äpple och banan

Cirka 12 st
Ingredienser

3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 krm salt
1 urkärnat och fint delat äpple
2 gaffelmosade bananer
2 dl koncentrerad äpplejuice
2 ägg
1/2 dl olja

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör då här:
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, krossade linfrön, solrosfrön, bakpulver, kanel och salt i en bunke.
Blanda ner urkärnat och fint tärnat äpple, gaffelmosade bananer, äppeljuice, ägg och olja.
Fördela smeten i stora muffinsformar på en plåt.



Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

tisdag 23 augusti 2011

Vaniljbullar med choklad

24 ST

INGREDIENSER

VETEDEG:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
10-11 dl vetemjöl special

FYLLNING:
100 g vit choklad
100 g mörk choklad
3 dl vaniljkräm

Ägg och pärlsocker till garnering.

GÖR SÅ HÄR:
Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm cirka 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken. Tillsätt sedan socker, salt, tärnat smör och ägg.
Sikta i vetemjölet, lite i taget och arbeta ihop det till en smidig deg. Spara lite till ut bakningen. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 40-50 minuter till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två degar. Det blir mycket lättare att kavla ut den om man gör det i två omgångar. Kavla ut en rektangel som är ungefär 1 cm tjock. Bred ut hälften av
vaniljkrämen och strö hälften av den hackade chokladen över eller chokladknappar som jag har använt. Gör likadant med den andra degen.

Vaniljkräm och chokladknappar.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och
skär ett snitt som går nästan helt igenom
så att det ser ut som ett par byxor.
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop
till en knut och lägg knutarna i bullformar
eller på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dom jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla dom med uppvispat ägg och strö pärlsocker över bullarna.
Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i cirka 7-8 minuter.

måndag 22 augusti 2011

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon


Ingredienser:


2 ägg
3 dl socker
100 g smör
1 1/2 dl grädde
2 tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl rårörda lingon

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ner i äggsmeten tillsammans med grädden. Blanda kanel, kardemumma, vetemjölet och bakpulvret i en bunke och sikta ner i smeten. Rör sist ner lingonsylten och häll smeten i en smord och bröad form. 


Smöra & bröa en form.
Grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter.

fredag 19 augusti 2011

Mascarponecheesecake med fikon


Ingredienser:


Kexbotten:
200 g digestivekex
100 g pepparkakor
125 g smör


Fyllning:
500 g mascarponeost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl socker
1/2 dl majsstärkelse
1 dl grädde
1 färsk vaniljstång
3 ägg
Skal av en limefrukt


Topping:
4 dl creme fraiche 34%
12 färska fikon eller bär till garnering


Sätt ugnen på 175 grader.


Kexbotten:
Krossa digestivekexen och pepparkakorna fint i en mixer. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut smulblandningen i en räfflad pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter, låt svalna.


Fyllning:
Vispa mascarponeosten och kesellan krämig i en skål. Rör i socker, majsstärkelse, grädde, fröna ur vaniljstången och rivet limeskal.
Rör ner två ägg. Separera det tredje äggets gula från vitan och rör endast ner gulan i smeten. Häll smeten över kexbotten och grädda kakan gyllene i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärme i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna och kyl den tills den blir kylskåpskall.


Topping:
Vispa creme fraiche riktigt pösigt med elvisp. Bred den över den kalla kakan och garnera med färska fikon eller bär.

tisdag 16 augusti 2011

Silviakaka


Ingredienser:


Kaksmet:
2 ägg
2 dl socker
1 dl kallt vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Glasyr:
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg-gula


Kokos till garnering


Sätt ugnen på 175 grader.


Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten och rör om med luftiga tag. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet.


Smöra och bröa en form.
Fyll upp formen med 2/3 delar smet.
Dra med en pensel upp smeten på kanterna. På så vis rinner inte kakan över 
när du gräddar den och den får en fin och jämn botten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. När kakan är färdig ta ut den och lägg den på galler med en bakhanduk över och låt svalna en stund innan du häller glasyr på den.


Glasyr:
Smält smöret och tillsätt socker, vaniljsocker och ägg-gulan i en kastrull och låt sjuda.
Häll glasyren över kakan och garnera med kokos.

måndag 15 augusti 2011

Linda-Maries förtrollande bakverk


Bakning har blivit ett mycket stort intresse och jag lägger ner en hel del tid på att baka.
Det är en tid där jag kan gå in i mig själv och bara få vara i stunden,
vilket är väldigt avslappnande för mig.
Boken som är på bilden är en samling av mina favoriter som jag tycker om att baka och den blev väldigt uppskattad av familj och vänner.
Jag lät trycka upp ett tiotal för jag tyckte det var en rolig och personlig gåva att ge bort.
Här nedan har jag tagit några bilder på min bok.


Innehållsförteckning
Blåbärsbullar är en stor favorit hos mina barn 
och dom går att smaksätta på många olika sätt.
Choklad & blåbärstrifle cake 
Det var lite av innehållet i
min lilla receptbok, hoppas att ni tyckte om den.

söndag 14 augusti 2011

Amerikansk äppelpaj med kolagrädde


Ingredienser: ca 10 portioner


Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
1 ägg
1/2 msk vatten


Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära


Pensling:
1 ägg
2 msk mjölk
2 msk råsocker


Sätt ugnen på 175 grader.


Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.


Granny Smith äpplen.
Skala och kärna ur äpplena och skär dom i klyftor.
Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära. 
När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform. 
Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
Fyll upp pajformen med äppelfyllning.


Pajskalet.

Äppelfyllningen.
Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
Nyp ihop skarven med fingrarna.
Pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.


Kolagrädde.


Kolagrädde:
5 dl grädde
1 dl kolasås


Vispa grädden ganska hårt och rör ihop med kolagrädden.
Lägg upp i en skål.

lördag 13 augusti 2011

Smörgåstårta med kyckling och mango

Cirka 30 portioner
Ingredienser

Brödbottnar till smörgåstårtan:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk socker
ca 13 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör så här:
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet.
Tillsätt salt och socker.
Arbeta in vetemjölet och låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.
Smörj en långpanna och häll ströbröd i så det blir ett jämt lager.
Arbeta degen något och
tryck ut den till ett jämnt lager i formen.
Låt jäsa övertäckt 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller till skorpan fått fin färg.
Låt svalna under bakduk.
Kantskär brödet och skär bort skorpan.
Dela i 3 bottnar.

Detta behöver du:

Lager 1

3 st philadelphiaost grillad paprika à 200 g

Lager 2

1 grillad kyckling
5 dl creme fraiche
3 dl majonäs
1 burk mango chutney
2 msk curry

Dekorering:
3 dl majonäs
2 dl creme fraiche
2 krukor romansallad
3 hg pålägg (kalkon med chili)
3 hg färdigskivad ost (gouda)
1 mango
1 gurka
1 korg physalis
körsbärstomater i olika färger

Gör så här:
Lägg en skiva av det kantskurna brödet på en bricka.
Bred på philadelphiaost grillad paprika jämt på det första lagret.
Lägg på ytterligare en skiva av det kantskurna brödet. Ta fram en skål och rensa kycklingen i lagom bitar och lägg i skålen med creme fraiche, majonäs, mango chutney och curryn.
Blanda om ordentligt och bred ut ett jämt lager av kycklingröran på det andra lagret.
Lägg på den sista kantskurna brödet.

Dekorering:
Börja med att blanda creme fraiche och majonäs i en skål till en smet.
Spackla majonäsblandningen på tårtan i ett jämnt lager.
Lägg romansalladen på tårtan från mitten och ut så att toppen på romansalladen kommer på kanten, vik försiktigt romansalladen vid kanten så den inte går sönder.
Rulla sedan osten och pålägget och lägg det som en oval ring på tårtan, varannan ost, varannan pålägg.
Skiva mangon i klyftor och lägg dem emellan osten och pålägget.
Skiva gurkan som mynt och lägg dem i en oval ring i mitten på tårtan, där i lägger jag körsbärstomaterna som jag delat på mitten. Till sist lägger jag lite physalis runt också.
Självklart får man dekorera hur man själv tycker och vill men så här har jag gjort.

Hoppas att det smakar!

fredag 12 augusti 2011

Kladdkakecupcakes

Cirka 12 st
Ingredienser

Muffins:
100 g smör
100 g mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
10 st Ballerina Kladdkaka kex

White chocolate frosting:
200 g vit choklad
200 g philadelphiaost
röd karamellfärg

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Smält smör och choklad i en kastrull. Måtta upp vetemjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Häll över chokladblandningen och rör ihop. Mixa Ballerinakexen i en matberedare och blanda ner i smeten. Ställ pappersformar i en muffinsplåt, fyll formarna till 2/3. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Testa med en provsticka de skall vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna på galler.

White chocolate frosting:
Hacka chokladen och smält den i vattenbad. Låt svalna något.
Rör ihop chokladen med philadelphiaosten och karamellfärgen till en krämig och len frosting.
Tillsätt karamellfärgen tills du är nöjd med färgen på frostingen, prova gärna någon annan färg också. Ställ med fördel in frostingen i kylskåpet ett tag så blir det lättare att spritsa den på cupcakesen. Spritsa på frostingen på cupcakesen och dekorera dom med vad du vill t ex strössel.

torsdag 11 augusti 2011

Banan och chokladpaj


Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 ägg
200 g schweizernötchoklad
3-4 bananer

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop dom torra ingredienserna i en skål.
Smält smöret och häll i det med dom torra ingredienserna och ägget, rör runt tills att det blir en len smet.
Tryck ut smeten i en pajform.
Skiva bananerna och lägg dem på pajsmeten men låt det vara ca 1 cm från kanten.
Hacka chokladen fint och strö den på bananerna.
Låt pajen sedan gräddas i mitten av ugnen i cirka 30 min.



Innan gräddning.
Servera gärna pajen med vaniljglass när den är färdig men låt den bli ljummen för det är då den är som godast.

Jordgubbscupcakes med vit choklad

Cirka 8 stora cupcakes
Ingredienser

Muffins:
125 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde
1/2 liter jordgubbar
100 g vit choklad

Vit chokladfrosting:
60 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Vispa smöret och sockret ljust och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål, sikta ner i äggsmeten.
Blanda i grädden, hacka chokladen och tillsätt den i smeten också, blanda försiktigt.
Fortsätt röra tills smeten blir alldeles slät och jämn.
Fördela 2/3 smet i formarna.
Rensa jordgubbarna och dela dem i fyra delar.
Tryck ner ett par delar i varje form.

Tips!
Jag sätter alltid mina formar i en muffinsplåt när jag bakar muffins. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och då tappar de lätt formen. Med plåten som stöd för formarna får man höga och fina muffins!

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills muffinsen fått en fin färg.

Vit chokladfrosting:
Vispa smöret och philadelphiaosten krämigt.
Rör i någon dl av florsockret och vaniljsockret.
Bryt chokladen i mindre delar och smält den över vattenbad.
Låt chokladen svalna innan du rör i den i blandningen. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om frostingen känns för lös.
Dekorera med en hel eller halv jordgubbe på varje cupcake.
Du kan eventuellt låta frostingen stå ett tag i kylskåpet innan du spritsar för att få den fastare.

Schwarzwaldtårta med blåbärsgrädde

Cirka 10 portioner
Ingredienser

6 st äggvitor
1 dl socker
100 g hasselnötter
300 g mörk choklad
12 dl grädde
200 g stora blåbär

Sätt ugnen på 150 grader.

Bottnar:
Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
Mixa hasselnötterna i en matberedare och blanda ner dem i marängen.
Måtta ut 3 lika stora bottnar på ett bakplåtspapper.
Spritsa eller bred ut marängbottnarna och grädda dem krispiga i mitten av ugnen cirka 50
minuter. De kan med fördel stå kvar i eftervärmen och torka.

Choklad:

Temperera chokladen. Smält 100 gram choklad i ett vattenbad.
Tag av från värmen och rör ner 200 gram finhackad choklad i den smälta chokladen.
Låt svalna och bred ut chokladen tunt till avlånga tungor på ett bakplåtspapper med hjälp
av en palett. Låt den stelna. Man kan även breda ut den tunt och skära till fyrkantiga bitar när den stelnat.
Pensla även bottnarna med smält choklad på ena sidan.

Grädde:
Vispa grädden fluffig och smaksätt med blåbären. (spara några till garneringen)

Lägg ihop tårtan:
Bred ett lager grädde mellan alla lager och sedan över toppen på tårtan. Spritsa resterande grädde i klickar över toppen på tårtan. Sätt chokladflarnen runt tårtan och stick några flarn i toppen på tårtan. Och till sist lägg några blåbär på toppen av tårtan också.

Härlig sommartårta med jordgubbar

Cirka 12 portioner
Ingredienser

Tårtbotten:
3 1/2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins­vinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg


Cream cheese frosting:
600 g philadelphiaost
4 1/2 dl florsocker
3 msk limejuice
1/2 msk rivet limeskal

Till dekorering:
1 liter rensade jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

Tårtbotten:

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk.
Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.

Cream cheese frosting:
Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering. Skär tårtbotten i 3 delar. Bre lite mer än 1/3 av frostingen på den undre delen. Täck med ett lager jordgubbar. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på den översta delen och bre på ett tunt lager med frosting, lite mindre än 1/3 runtom. Ställ in i kylen cirka 30 minuter för att stelna. Ta ut och bred på resten av frostingen. Dekorera med jordgubbarna.

onsdag 10 augusti 2011

Choklad och blåbärstrifle cake

Cirka 8 portioner
Ingredienser

Kladdkaka:
100 g smör
2  ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung

Till servering:
3 1/2 dl vispgrädde
4 dl blåbär
1/2 dl blåbärslikör, eller liknande likör

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

Kladdkaka:

Klä en ugnsform cirka 18x24 centimeter med bakplåtspapper.
Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans
med sockret.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i
äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av
ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka
kommer inte att gå åt till desserten.

Chokladtryffel:
Hacka chokladen till tryffeln grovt.
Koka upp vispgrädden (1 1/2 deciliter) tillsammans
med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar
bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter
snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält
och tryffeln är jämn och blank.
Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och
låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.
Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen
ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka
30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln
för att göra en chokladmousse, och det
är viktigt att den inte är för kall eftersom det då
finns risk att moussen skär sig.
Spara 1/2 deciliter av chokladtryffeln till dekor och
vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln.
Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av
grädden till serveringen fluffig.

Till servering:
Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av
bitarna i botten av en serveringsskål.
Stänk över lite av likören och strö sedan över en
tredjedel av blåbären.
Klicka över en del av chokladmoussen och
vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär,
chokladmousse och grädde.
Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den
sparade chokladtryffeln.
Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är
dags. Desserten är hållbar i 2–3 dagar i kylen.

tisdag 9 augusti 2011

Hög tårtbotten

När jag skulle göra min första tårta utan att använda dom färdiga tårtbottnarna som man kan köpa i affären så sökte jag runt lite på internet och hittade ett helt fantastiskt gott och enkelt recept enligt mig och vill nu gärna dela med mig utav detta fynd. Den bästa tårtbotten bakas enligt principen ”lika delar”. Det är också det bästa sättet för att på ett enkelt sätt anpassa storleken på tårtbotten enligt formen man vill använda.


Gör så här:
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg + 2½ tsk bakpulver

För en lite mindre söt botten kan man bara ha en aning mindre socker än ägg, jag kan inte säga exakta mått men några centimeter mindre.

En glutenfri tårtbotten kan man göra genom ha cirka hälften potatismjöl, hälften glutenfri mjölmix och sammanlagt lite mera mjöl än ägg. Man kan "bröa" kakformen med t.ex. kokosflingor eller mandelspån.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen) Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ( minst 4 min) Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Skall du göra en chokladbotten ta då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl. Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.



Grädda kakan enligt:
20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg.
Känn på botten med en provsticka när du tror att den är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Grädda i nedre delen av ugnen och kom också ihåg att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop. Låt botten stå och svalna en stund i cirka 15 min i formen och stjälp sedan upp den på sockrat bakplåtspapper.

Den här tårtbotten är gjord på 5 ägg.  
Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. Sen kan man baka tårtbottnarna i god tid innan de behövs. Väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.