lördag 31 december 2011

Lingondessert

8 ST DESSERTER 

INGREDIENSER

TILLBEHÖR:
8 valfria glas

MAZARINBOTTEN:
120 g smör
250 g mandelmassa
3 ägg
1/2 dl vetemjöl
1/2 citron, skalet
1/2 tsk salt

LINGONKOMPOTT:
250 g lingon
1 msk sirap
1 msk honung
2 msk ljust muscovadosocker
1 vaniljstång
1 kanelstång
1 krm kardemumma, stött
1/2 tsk salt
Lite chilipulver.

CHEESECAKEFROSTING:
200 g vit choklad
300 g philadelphiaost, rumsvarm
en skvätt citronsaft
2 msk gräddfil
En nypa salt.

DEKORATION:
8 st marsipanrosor
valfritt strössel
Lite florsocker.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Smörj och bröa en springform på 26 cm i diameter. Vispa ihop smör och mandelmassa. Tillsätt ett ägg i taget och vänd sist i mjöl, rivet citronskal och salt. Bred ut smeten i formen.


Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills kakan är gyllene. Låt svalna på galler. Använd glaset till att stansa ut runda små bottnar och tryck sedan ner mazarinkakan i botten på glaset.


Gör likadant med alla 8:a glasen.   

LINGONKOMPOTT:
Skrapa ut vaniljstången och lägg fröna i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Kanelstången låter du koka med som den är och tar bort den när lingonkompotten fått koka upp och sjuda ett tag under omrörning. Låt svalna

Fördela lingonkompotten jämnt i dom 8:a glasen.   

CHEESECAKEFROSTING:
Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något. Vispa philadelphiaosten krämig och tillsätt chokladen under uppvispning. Tillsätt citronsaft, gräddfil och en nypa salt och vispa frostingen till en len kräm.

Fördela cheesecakefrostingen jämnt i de 8:a glasen.   

DEKORATION:
Häll på valfritt strössel och placera en marsipanros i varje glas. Sikta sist på lite florsocker på rosen. Förvaras kallt tills servering.


3 kommentarer:

  1. Låter smarrigt det här!!

    SvaraRadera
  2. Mmm, verkar jättegott! Den här ska jag allt prova nån gång!

    SvaraRadera
  3. Gör det, jag gjorde denna till nyårsafton och den blev mycket uppskattad.

    SvaraRadera